I mänsklighetens varma famn!

 

Det är smärtsamt att dagligen se bilder och höra rapporter om hundratals flyktingars döda kroppar som drunknat i havet eller kvävts i lastbilar; människors skrik på hjälp; polisbrutalitet mot människor som söker skydd… Världen står inför en fruktansvärd flyktingkatastrof.

 

Dessa scener har rört mänskligheten till tårar. Tusentals människor försöker på alla möjliga sätt komma dessa flyktingar till hjälp. En del tar mat och vatten med sig till tågstationer, en del hjälper till att flyktingarna når sin destination, en del samlar in pengar för dem, en del samlas för att uttrycka sin avsky mot de orättvisa förhållanden som lett till dessa människor flykt.

 

Orsakerna till dagens flyktingkatastrof utgör förstås en lång lista. Det kan bl.a. nämnas kriget i Syrien, Asad-regimens förbrytelser mot folket och Islamiska republiken Irans och Rysslands stöd för denna regim; USA och de allierades militära angrepp mot Irak vilket ledde till fullständig ödeläggelse av medborgarsamhället och utveckling av terroristgrupper; de islamiska gruppernas brutala handlingar mot folket i regionen såsom; IS, Bukoharam, talibaner, al-Qaida etc. vilka finansieras och beväpnas av Saudiarabien, Turkiet, Iran, Qatar, Jordanien m.fl. i sin regionala konkurrens med varandra; de diktaturregimer som härskar i Mellanöstern och Nordafrika vilka kränker medborgarnas grundläggande rättigheter o.s.v.

 

Att göra slut på denna situation förutsätter att de reaktionära regimernas och de islamiska gruppernas händer hållas borta från människor liv och folken får bestämma över sig själva utan inblandning av västerländska makter. Huvudlösningen är att upprätta sekulära stater samt frihet, social rättvisa och välfärd i dessa länder genom folkets egen kraft.

 

Nu är flyktingarna i behov av akut hjälp. De åtgärder som människor i Europa vidtagit för att hjälpa flyktingarna har tvingat de flyktingfientliga regeringarna att till slut sätta i gång och göra någonting åt saken. Människor är trötta på allt prat i Europaparlamentet och kräver att regeringarna tar sitt ansvar för den mänskliga katastrofen.

 

De oskyldiga människor som tvingats fly för sina liv ska tas emot med öppen famn. De ska så fort som möjligt beviljas alla medborgarrättigheter och ges ett tryggt liv. Vi måste sätta press på västerländska regeringarna för att man antar en mänsklig flyktingpolitik. Alla de som flyr från sina länder på grund av fara för krig, terror, förtyck, tortyr eller död ska beviljas asyl. Man ska se till att asylsökande ska kunna lämna in sin ansökan på ett sätt som inte medför någon risk för sökandes liv. Det krävs att man bekämpar såväl statlig som ickestatlig främlingsfientlighet eller rasism.

 

Allt detta är möjligt om den mänskliga vågen som på gator och tågstationer hjälper flyktingarna enas hand i hand och sätter press på regeringarna för att genomdriva dessa krav.

 

 

Iranska Flyktingars Riksförbund i Sverige

2015-09-05

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *