Res er till försvaret av iranska asylsökande!

Alltfler ungdomar och missnöjda människor flyr ifrån Islamiska republikens helvete de senaste månaderna. Med en allt svårare flyktingpolitik i europeiska länder har därmed antalet tragiska händelser ökat drastisk. Varje vecka mister ett antal iranska flyktingar livet i floder och lastbilar i sina försök att söka skydd i något säkrare land eller grips senare av polisen i europeiska länder och deporteras till Iran. De som har tur bland asylsökandena får vänta ett antal månader eller år i flyktingförläggningar och lever en del av sina bästa år i ovisshet.

En del av offren för flyktingpolitiken är barn vilka är dömda att uppleva hela denna situation tillsammans med sina föräldrar. I det senaste fallet har tre barn och nio vuxna drunknat och omkommit i älven Sava i gränsen mellan Bosnien och Kroatien. Ingen vet deras namn. För två månader sedan dog även åtta iranska flyktingar i denna älv. Liknande tragedier har gång på gång upprepats under den senaste tiden.

Efter kalla kriget ändrades flyktingpolitiken så att det blev allt svårare att söka asyl i europeiska länder samtidigt som regeringarna genomförde en rasistisk politik mot asylsökanden. Efter Khatamis tillträde som Irans president blev asylsökandet i europeiska länder ännu strängare för flyktingar från Islamiska republiken. ”Iran är ett säkert land och asylsökandena kan skickas tillbaka”. Detta har nu blivit den offentliga politiken i europeiska länder. T ex tvingade den tyska polisen Roya Mossayyebi med våld att ta slöja på sig för att kunna ta ett foto av henne. Detta till hennes handlingar. Läget i Turkiet, Irak, Pakistan, Azerbajdzjan etc. är ännu värre. Detta måste få ett slut.

Vår organiserad kamp kan åstadkomma bättre villkor för flyktingarna. Var som helst man har genomfört en organiserad kamp mot deportation av asylsökandena och deras fruktansvärda situation så har de europeiska regeringarna fått backa. I Holland, Tyskland, Sverige, Kanada och Australien har man tvingats flera gånger att riva upp sina beslut, ta emot ett antal flyktingar och upphöra med deportationen eller ligga lågt med denna ett tag. Vår organiserade kamp har flera gånger lyckats att få även regeringarna i Turkiet och Pakistan att låta bli deportationen av iranska asylsökande. Den har också tvingat FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) – vilket har blivit delaktigt i den flyktingfientliga politiken – att slå till reträtt och handlägga ett antal asylärende.

Irans arbetar-kommunistiska parti (IAP) uppmanar människorättsorganisationer, frihetsivrande folk, arbetarorganisationer och alla asylsökande till en outtröttlig kampanj mot den människofientliga politiken som genomförs av de europeiska regeringarna, UNHCR och Irans grannländer Pakistan och Turkiet. Om de som befinner sig utanför Islamiska republikens helvete satsar lite av sin tid och ork på att stödja asylsökandena så kan detta förändra situationen för de och förhindra många mänskliga tragedier.

Internationella federationen för iranska flyktingar (IFIR) och IAPs utlandsorganisation genomför just nu en kampanj i England, Tyskland och Sverige. Ta kontakt med oss och delta i protesten. Islamiska republiken är på väg att falla. Anslut er till den mänskliga kampen så att vi kan minska bördan för den islamiska regimens offer.

Det är varje människas rätt att bo var den vill

Azar Modarresi
Ordförande för IAPs utlandsorganisation
2000-09-13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *