Fördöm PUK:s förbrytelser i irakiska Kurdistan

Kurdistans patriotiska unions (PUK) beväpnade styrkor stormade Iraks arbetar-kommunistiska partis kontor i Soleymaniya den 14 juli. De attackerade också ett fordon tillhörande Centret för försvar av kvinnor och dödade samtliga passagerare.

Vid stormandet dödade PUK:s styrkor fyra kadrer av Iraks arbetar-kommunistiska parti och en kader av Irans arbetar-kommunistiska parti – fem välkända personer i kampen mot både Baath regimen i Irak och den islamiska regimen i Iran, i kampen för frihet och jämlikhet. Även minst 18 personer av IAP:s medlemmar och sympatisörer greps av PUK:s beväpnade män. Den 15 och 21 juli attackerade de också Kvinnoorganisationen, Skyddshuset för kvinnor och Centret för försvar av barns rättigheter. PUK:s gangstrar kastade ut de barn och kvinnor som bodde där och plundrade lokalerna.

Dessa attacker sker till följd av de överenskommelser som nyligen träffades mellan PUK och Islamiska republiken vid Jalal Talibanis besök i Teheran. Syftet är att totalt begränsa Iraks arbetar-kommunistiska partis politiska verksamhet i irakiska Kurdistan. Tidigare i april delgav vice inrikesministern Nazar Ali Akbar en stämning mot IAP för att det förespråkar jämlikhet mellan män och kvinnor, propagerar mot islam, propagerar för folkomröstning om irakiska Kurdistans självständighet osv.

Under de senaste 10 åren som PUK har varit vid makten, har folkets liv i irakiska Kurdistan ständigt försämrats. Under sitt politiska liv har PUK givit upphov till krig, mord, osäkerhet och avhändande av folkets fri- och rättigheter. De fruktansvärda grymheter som de här härskarna förövat mot folket är oförglömliga.

  • Fördöm PUK:s politbyrå med Jalal Talibani i spetsen för kriminalitet mot det kurdiska folket.
  • Garanterade och ovillkorlig yttrandefrihet.
  • Kräv att de ansvariga för dessa kriminalitet ställs inför en allmän domstol för att stå till svars för sina gärningar.

PUK:s senaste attack mot IAP är en början till en ännu mer omfattande attack mot folkets fri- och rättigheter, ett ännu mer omfattande förtryck mot kvinnor med syftet att ge islamiska krafter och Islamiska republikens agenter fria händer i irakiska Kurdistan. Vi uppmanar alla frihetsivrande organisationer och människor att stoppa PUK från att öva förbrytelser och att tvinga det att respektera de mänskliga rättigheterna och politiska friheter.

Irans arbetar-kommunistiska partis Utlandskommitté –svenska sektionen
Iraks arbetar-kommunistiska partis Utlandskommitté –svenska sektionen

29 juli 2000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *