Resolution antagen av protestmötet mot arrestering av Mahmoud Salehi

 

Deltagarna i protestmötet fördömer Islamiska republiken för arrestering, trakasseri och fängslande av Mahmoud Salehi, Bageriarbetarfackets ordförande, i staden Saqez.

Mahmoud Salehi har flera gånger gripits för är att ha försvarat arbetarnas rättigheter och försökt organisera dem. Han har tidigare förlorat en njure i regimens fängelser. Hans andra njure har skadats p.g.a. de förfärliga förhållandena i regimens fängelser. Nu är hans hälsotillstånd allvarlig.

Islamiska republiken har förtryckt arbetarprotester under sitt 20 åriga välde. Den har arresterat och avrättat tusentals arbetaraktivister. Det är förbjudet att bilda fackliga organisationer, slå kollektivavtal eller strejka i Iran. Arbetarnas extrema rättslöshet skapat en total misär för arbetarklassen och för det stora flertalet i Islamiska republiken. Miljontals människor är arbetslösa utan något socialt skydd. Hundratusentals arbetare har inte fått betald sina löner under flera månader. Avskedanden fortsätter. Reallönerna har sjunkit kraftigt och den största delen av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

Vi ber alla fackföreningar och progressiva organisationer i världen att vidta nödfallsåtgärder för Mahmoud Salehi och stödja våra krav.

· Vi kräver att Mahmoud Salehi omedelbart släpps fri.

· Vi kräver rätten till organisation, strejk och kollektivavtal för arbetarna i Iran.

· Vi kräver att arbetarnas uteblivna löner omedelbart betalas ut.

· Vi kräver socialskydd, arbetslöshetsförsäkring och en ordentligt lönelyft för arbetarna.

· Vi kräver att deportationen av afghanska arbetare upphör och rätten till arbete och medborgerliga rättigheter erkännas för invandrararbetarna. Vi fördömer regimens fascistiska politik mot invandrararbetarna i Iran.

· Vi kräver uteslutningen av polisstyrkor från arbetsplatser.

· Vi kräver förbehållslös politisk, yttrande-, åsikts-, press- och mötesfrihet i Iran.

· Vi kräver att alla politiska fångar omedelbart friges.

Parallellt med massprotesternas genombrott under de senaste månaderna har arbetarna också trappat upp sina protester och strejker. Ett internationellt stöd för iranska arbetarklassen och för deras krav kommer att tvinga Islamiska republiken till reträtt och att ge folkets rörelse för störtandet av regimen ett starkt stöd.
Länge leve arbetarnas internationella solidaritet!

2000-11-03

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *