Öppet brev till delegationerna vid ILO-konferensen

 

ILO:s 88:e årskonferens kommer inom kort att hållas och representanter från Iran deltar i den. Iran har varit skådeplatsen för våldsamma sammandrabbningar mellan arbetarna och Islamiska republiken under förra året. Arbetarna har framträtt med strejkaktioner, sittstrejker, gatubarrikader och demonstrationer mot Islamiska republikens arbetarfientliga lagar, mot framtvingandet av alltmer växande fattigdom och för att få sina grundläggande krav tillgodosedda. Islamiska republiken har bemött dessa protester på olika sätt nämligen att bruka väpnade styrkor, uppspåra och arrestera arbetarnas ledare med hjälp av Islamiska arbetarråden eller genom förhalningstaktik.

Arbetsmarknadsministern, Hossein Kamali – som valdes till ILO:s styrelse i fjol – och Islamiska arbetarrådens delegater, är alla representanter för Islamiska republiken – en regim som hållit sitt välde genom avrättningar, tortyr och stening till döds på tusentals människor över 20 år. Under Islamiska republikens välde:

· Kvinnor är inte likaberättigade med män vid anställning och lön. Diskrimineringen mot kvinnor är också karakteristisk för den islamiska staten.

· Yttrandefrihet, rätten att organisera sig och rätten att strejka existerar inte.

· Arbetarna förvägras rätten till kollektivavtal.

· Omkring två miljoner invandrararbetare nekas varje rättighet och över två miljoner invandrare ska deporteras under de kommande 12 månaderna.

· Miljontals arbetare i små verkstäder är över huvudtaget utestängda från arbetsrätten och arbetsgivarna har fått fria händer för intensiv utsugning.

· Enligt regimens egna myndigheter har arbetarna på mer än 500 fabriker inte fått betalt i 3 till 15 månader, etc…

Alla de som från Iran deltar i ILO-konferensen – vare sig statsdelegater eller s k arbetarnas representanter som har valts av Islamiska arbetarråden, tillhör motpartens sida, den som förtrycker arbetarnas kamp.

Arbetarnas kamp i Iran har hittills fått stöd från arbetarorganisationer i olika länder. Den internationella solidariteten har varit en viktig hjälp för de iranska arbetarna i deras sammanstötningar med Islamiska republikens våldsamma attacker på deras arbete och levnadsvillkor. Så länge som arbetarnas verkliga representanter är inte närvarande vid ILO-konferensen är det en naturlig förväntan från arbetarna i Iran att ni avspeglar deras protest mot närvaro av Islamiska arbetarrådens representanter, mot närvaro av regimens arbetsmarknadsminister i ILO:s styrelse och sätta press på Islamiska republiken p.g.a. dess arbetarfientliga lagar.

Med vänliga hälsningar
Azar Modarresi
Ordförande för Irans arbetar-kommunistiska parti – utlandsorganisationen
24 April 2000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *