Om Sveriges statsministers besök till Iran:

Om Sveriges statsministers besök till Iran:

 

Fördöm eftergiftsdiplomati gentemot Islamiska republiken Iran!

 

Statsminister Stefan Löfvén ska besöka Islamiska republiken Iran den 11-12 februari. Besöket kommer på inbjudan av Irans president Hassan Rouhani.

 

Stefan Löfvén reser till ett land där parallellt med uppgörelsen om landets kärnprogram har avrättningarna drastisk ökat; där de oppositionella och medborgarrättsaktivister är fängslade och nekas sjukvård och läkemedel vilket resulterar i deras långsamma död; där arbetarna saknar organisations- och strejkrätt; där det förekommer omfattande trakasserier och gripanden av arbetsrättsaktivister; där det råder vidriga former av diskriminering och förtryck på grund av kön; där kvinnors värde undermineras och homosexuella får dödstraff; där det religiösa förtrycket sätter människors liv i kläm och folkliga protester mot de sociala förhållandena slås ned i blod…

 

Statsministerns möte med den brutala regimens toppolitiker är ett hån mot det iranska folket som dagligen kämpar för att bli av med regimen. Mer än så kan man inte förvänta sig av en krämarpolitik. En sådan politik bryr sig inte om hur regimer såsom Saudiarabien eller Iran behandlar medborgarna. Försäljning av några jaktplan blir skäl nog till att man håller tyst mot kvinnors rättslöshet i Saudiarabien. Eller några lukrativa handelsavtal blir en ursäkt att man blundar för de omfattande förtrycken och avrättningarna i Islamiska republiken Iran. En sådan politik är helt främmande för humanitet och solidaritet.

 

Mot denna omänskliga diplomati bör frihetsälskande människor och fackliga organisationer ännu en gång uttrycka sin solidaritet med folket i Iran och fördöma regeringen för förbindelser med förtryckarregimer. Tidigare har fackliga organisationer och människorättsorganisationer vid flera tillfällen givit sitt stöd för folkets kamp mot regimen i Iran och protesterat mot de systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter i landet. Dessa insatser har präglats av solidaritet mellan människor där hänvisningen till ”mänskliga rättigheter” varit ett konkret krav för att sätta press på den islamiska regimen för att upphöra med förtrycket av folk; den har inte varit något knot som hördes då och då från västerländska regeringars håll.

 

Vi anser att denna solidariska kraft kan sätta stopp för den smutsiga diplomatin och de blodiga affärerna mellan västerländska regeringar och den islamiska regimen. För att stödja folket i Iran är det nödvändigt att människor över hela världen sätter press på sina respektive regeringar för att bryta de diplomatiska förbindelserna med regimen i Iran. Mot staternas hemliga diplomati och krämarpolitik bör arbetarorganisationernas och människorättsorganisationernas solidaritet med folkets kamp i Iran vidgas. Låt denna våg av mänsklig solidaritet bidra till en stark och avgörande seger i folkets kamp mot de fascistiska härskarna i Iran.

 

Irans arbetarkommunistiska parti

2017-01-19

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *