Siyasal Erki Ele Geçirmek için Parti’nin Eylem Platformu İKİP Merkez Komitesi 27. Plenumu’nda Onaylandı

 

 IAP-logo2

İran ve Ortadoğu bölgesindeki siyasal koşullar ve Parti’nin toplumdaki konumu göz önünde tutulduğunda siyasal erki ele geçirmek parti’nin gündemine yerleşmelidir. Parti İran siyaset sahnesinde özgül bir konumdadır. Toplumsal etkinliğinden dolayı geniş çapta ve dolaylı biçimde toplumda direniş hareketilerinin oluşmasına yol açmaktadır. Parti’nin toplumsal etkinliği ve varlığı direniş hareketlerinin, çeşitli toplantılarda ve yıldönümlerinde bildiri ve bildirgelerin içeriğinin köktencileşmesi ve sola dönmesi biçiminde dışa vurmaktadır. Daha sınırlı bir düzeyde Parti dolayımsız biçimde, Parti organlarının pratik etkinliği ve müdahalesi ve Parti kampanyalarının aktivistleri aracılığıyla direnişlerin örgütlenmesinde etkili olmakta ve yer almaktadır. Parti ve etkinliğinin yokluğunda toplumun bu ölçüde köktencileşmesi ve sola dönmesi söz konusu olamazdı.

 

Böyle koşullarda halkın devrimci hareketinin yükselip ilerlemesi ve İslam Cumhuriyeti’nin devrilmesi bütünüyle Parti’nin etkinliğine düğümlenmiştir. İslam Cumhuriyeti’nin devrimci yollardan devrilmesi ve halkın zaferi Parti’nin siyasal erki ele geçirme sahnesinde güçlü biçimde belirmesi gerçekleşmeksizin olanaklı değildir.

 

Parti’nin bu dönemdeki siyasetinin ve pratik etkinliğinin ekseni siyasal erki ele geçirip koruyabilme iddiasında bir parti olarak, işçi sınıfının ve halkın büyük çoğunluğunu siyasal erki ele geçirme mücadelesinde temsil eden parti sıfatıyla İslam Cumhuriyeti’ne doğrudan saldırmaktır. Toplum Parti’yi İslam Cumhuriyeti’ni devirecek güç ve sosyalist cumhuriyetin kurucusu olarak seçmelidir.

 

Parti’nin siyasal erki ele geçirme eylem tasarısının ana hatları şunlardır:

 

  1. “Sosyalist Cumhuriyet” solaganının güncel bir slogan ve ivedi bir istek olarak ortaya atılması. “Yaşasın Sosyalizm” ve “Yaşasın Sosyalist Cumhuriyet” varolan düzenin derinlemesine ve kökten eleştirisi biçiminde Parti’nin farklı alanlardaki propagandasının eksenlerinden birine dönüşmelidir.

 

  1. Parti’nin, çoğunluğun partisi ve toplumun tercihi anlamında, İslam Cumhuriyeti’nin yönetsel alternatifi konumuna yerleştirilmesi. Siyasal özgürlükler, kısa bir süre için olsa bile, oluştuğunda toplum bunu ilan edecektir.

 

  1. Rejime, yönetimde ve opozisyonda karşı-devrim güçlerine karşı toplumun özgürlüğü ve kurtuluşunun olası ve istenilir yolu olarak devrimi temsil etmek ve savunmak. En temel siyasal özgürlüklerden bile yoksun olan insanlar devrim yapmakta haklıdırlar.

 

  1. Olanaklı her yerde ve her düzeyde toplantılar, direnişler, kampanyalar ve aksiyonlar örgütleyerek Parti’nin yurt içinde açık ve yarı açık biçimde mücadele etmesinin koşullarını yaratmak. Bu mücadelelerin daha yaygın biçimde oluşması için güç dengesinin değişmesini sağlamak.

 

  1. Rejimin baskıcı politikalarını yurt içinde halkın açık, kitlesel mücadelesi yoluyla etkisizleştirmek, uluslararası alanda bu mücadeleleri temsil edip onlara uluslararası destek sağlamak. Devrim, rejimin devrime kan sıçratmasına izin ve fırsat vermeyecek güçle, haklılık ve belirlilikle, isteklerinin açıklığıyla, önderleri ve çehrelerinin açıklığı ve geniş kitlelerce tanınmasıyla gerçekleşebilir ve gerçekleşmelidir.

 

  1. Sosyalizmin halkın güçlüklerinin ivedi çözümü olarak ortaya atılması. Halkın rejime ve varolan duruma eleştirisinin ve olumsuzlamasının derinleştirilmesi, bu eleştirinin düzeyinin yükseltilmesi ve sosyalist bir eleştiriye sıçratılması. Her özgürlükçü, eşitlikçi, seküler, insancı ve uygarlıktan yana kişinin sosyalist olmak zorunda olduğunu göstermek gerekir.

 

  1. Karşı-devrim safı (rejim, ulusal-İslamcı opozisyon, Batı yandaşı nasyonalizm, ABD devleti ve öteki Batılı devletler) karşısında devrim safını belirginleştirmek. Sağ opozisyonun ve Batılı devletlerin bütün alternatiflerini deşifre etmek, özgürlük, eşitlik ve sosyalizme varmak için İslam Cumhuriyeti’nin devrimci yıkılışını biricik yol olarak belirleyip berkleştirmek. Sağ opozisyonun projeleri, şahsiyet yaratma tasarıları ve siyasetlerini sürekli biçimde karşılayıp etkisizleştirmek.

 

  1. İşçi, öğrenci ve kadın hareketinde sol aktivistlerinden oluşan, belirli platformları ve istekleri olan açık ve yarı açık örgütlenmelerin ortaya çıkmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak.

 

  1. Parti’nin yurt içinde doğrudan direniş hareketleri örgütlemesi yönündeki planlı, etkin müdahalesinin çapını artırmak. Yurt içinde kampanyalar, toplantılar ve seminerler düzenlemek.

 

  1. Çeşitli alanlardaki kampanyaları, özellikle recm ve idama karşı, siyasal tutsakların özgürlüğü için, türbana karşı, sığınmacıları kurtarmak için, rejim elebaşlarının yargılanması için kampanyaları genişletmek, bu alanlarda yurt içinde ve dışında güç seferber etmek.

 

  1. 1 Mayıs, 8 Mart, 16 Azar gibi günler ve yıldönümlerinde geniş çaplı toplantılar ve aksiyonlar düzenlemkte ön ayak olmak ve insiyatifi ele geçirmek. Bu uğraklarda hareketlere katılım için çağrıda bulunmak, aksiyonlar düzenlemek için ortam ve yeni fırsatlar hazırlamak.

 

  1. Rejimin devrilmesinin en olası yolu farklı alanlardaki direniş hareketilerinin yükselmesi, belirli talepler çerçevesinde rejimle karşılaşmaya gidilmesidir.

 

Parti bu isteklerle özdeşleştirilmeli, bu istekler çerçevesinde aktivistleri birleştirmelidir:

 

Giyinme özgürlüğü

Çocuklarının örtünmesinin yasaklanması

Recmin yasaklanması

Cinsel ayrımcılık barikadının yıkılması

İdamın ortadan kaldırılması

Din üniversiteden dışarı; Cami değil, Üniversite, Kışla değil, Üniversite

Dinin devlet işlerinden, eğitim ve öğretimden ayrılması

Siyasi tutsakların kayıtsız, koşulsuz ivedilikle özgürleştirlmesi

Asgari ücret 500.000 Tümen

Fabrikalarda İslami iş konseylerinin lağvedilmesi

 

  1. Direniş hareketlerinin aktivistleri ve toplumun genelinin bilincini rejime karşı ve dinci-etnisist çetelerin askeri serüvenciliğini etkisizleştirmek için silahlı ayaklanma olasılığına hazırlamak.

 

  1. Yurt içinde Parti’ye katılım için çağrıda bulunmak ve Parti örgütünü genişletmek. İşçi ve kitlesel direnişlerin önderlerinin daha geniş kesimlerini çekmek ve örgütlemek. Yurt içinde Parti örgütlerini oluşturmak.

 

  1. Yurt dışında Parti etkinliğini iki eksen çevresinde artırmak: 1. Yurt içindeki mücadeleleri temsil etmek ve uluslararası destek sağlamak; 2. İslam Cumhuriyeti’ni soyutlamak (Güney Afrikanize etmek) ve Üçüncü Cephe’yi etkinleştirmek.

 

Plenum Parti önderlik organlarını bu platformu ivedilikle gündeme almakla, Parti örgüt ve komitelerini bu platformu gerçekleştirmek için seferber etmekle yükümlü kılıyor.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *