İslam Cumhuriyeti’nden Sonra Parti ve Siyasal Erke İlişkin Bildirge İKİP Beşinci Kongresi’nde Oybirliğiyle Onaylandı

 

wpı-logo

İslam Cumhuriyeti’nin kitlesel bir devrimle yıkılması İslami rejimin devrilmesinin en olası yoludur. Ancak, zayıf da olsa, rejimin darbe, Amerika’nın askeri saldırısı veya şimdiden öngörülemeyen başka yollarla bizzat burjuvazi tarafından çökertilip bir yana itilmesi olasılığı da bulunmaktadır. Öte yandan İslam Cumhuriyeti’nin yukarıdaki yöntemlerden hangisine bağlı olarak devrilmesi Parti’nin erki ele geçirmesi, siyasal erke katılması veya Parti’siz yeni bir devletin oluşması ile sonuçlanabilir. Parti’nin bu olasılıklar karşısımda stratejilerinin temelleri şunlardır:

A-Parti’nin Erki Ele Geçirmesi

1-Siyasal erki ele geçirdikten sonra Parti ivedilikle sosyalist cumhuriyetin kuruluşunu, Daha İyi Bir Dünya programı temelinde bu cumhuriyetin program ve siyasetlerinin temelini ilan eder, gerçekleşmesi için çalışmaya başlar, yerine getirilmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmaya çalışır. Programda ilan edilen haklar, özgürlükler, gönenç ve ekonomik önlemler ivedilikle yasalaşmalı, yürürlüğe sokulmalıdır. Sosyalist cumhuriyetin siyasal istikrarsızlığı nedeniyle ivedilikle gerçekleşetirilemeyen Program’ın bölümleri varsa nedenleri halka açıkça anlatılmalıdır.

2-Parti erki konseylerle veya konseyler olmaksızın ele geçirebilir. Her ne olursa olsun yönetimimizin adı “parti yönetimi”, “geçici devlet” vb. değil sosyalist cumhuriyet olacaktır. İşçi yönetiminin yerleşmesinin hemen ertesindeki özgüllüklerinden bağımsız olarak Parti halk konseylerinin örgütlenmesini, yönetimin dayanağı olarak geliştirilmelerini ivedi gündemi olarak belirlemelidir.

3-Siyasal erkin Parti tarafından ele geçirilmesiyle sosyalist cumhuriyetin siyasal istikrara kavuşması arasında büyük olasılıkla siyasal mücadele ve sınıfsal çekişmeler içeren bir evre bulunacaktır (devrimci dönemlerde devlet tezi). Bu evre koşullara bağlı olarak kısa veya uzun sürebilir. Bu dönemde sosyalist cumhuriyet yönetiminin başat görevi siyasal istikrarını pekiştirmek olacaktır. Bu koşullar Parti’nin yönetimi sosyalist cumhuriyet olarak adlandırıp tanıtmasını, sosyalist program ve siyasetleri ilan etmesini engellememelidir. Parti siyasal erki ele geçirir geçirmez siyasal programını açıklamalı, yerli ve uluslararası burjuvazinin Parti programının gerçekleştirilmesini engellediği her uğrakta burjuvazinin komplolarını deşifre etmeli, halkı karşı-devrimci güçlerin komplo ve direnişini bozguna uğratmak için seferber etmelidir. Burjuvazinin komplo ve direnişininüzerinden gelinmesinin, sosyalist cumhuriyetin sitikrara kavuşmasının biricik yolu budur.

B-Parti’nin Erk Dışında Oluşu

İslam Cumhuriyeti’nin çöküşü veya devrilmesinin Parti’nin erki ele geçirmesiyle sonuçlanmadığı durumda Parti’nin yeni devletle ilişkisi, devlete karşı siyasetinin nasıl olacağı o koşullarda yanıtlanması gereken, şimdiden ayrıntılı biçimde karşılanamayan belirli bir sorundur. Yine de aşağıdaki genel çizgiler vurgulanabilir:

1-İslam Cumhuriyeti’nin devrilmesiyle büyük olasılıkla toplumda bir çeşit açık siyasal atmosfer oluşacaktır (rejim darbe veya karşı-darbeyle yıkılsa bile ortaya çıkacak baskı düzeni uzun süremeyecektir), işçi ve halk mücadelesinin büyümesi ve toplumun polarizasyonunun uygun koşulları ortaya çıkacaktır. Bu koşullarda Parti siyasetinin temeli gücünü, halk arasında etkinliğini artırmak, yönetimin görmezden gelemeyeceği önemli siyasal bir ağırlığa dönüşmektir (toplumda bir çeşit ikili yönetim oluşturmak).

2-Yeni devletin Parti’yle ilişkisi doğrudan Parti’nin toplumdaki gücü ve etkinliğine bağlı olacaktır. Parti’nin kitlesel seferberlik gücü Parti’nin siyasal varlığını duyurmasının, yönetimin bastırma gücünü sınırlamasının ve Parti etkinliklerini sınırlamasını önlemesinin, yönetime ilişkin Parti’yi güçlü siyasal bir konuma yerleştirebilmesinin biricik güvencesidir. Her ne olursa olsun Parti’nin siyasal erki ele geçirme stratejisi yine de devrimci işçileri ve halkı alanlarda tutmasına, İslam Cumhuriyeti’nin yerine geçebilecek proleter omayan devletlere karşı devrimin derinleştirilip sürdürülmesine dayanacaktır.

3-Parti’nin propaganda ve etkinliği, olayların öngörülen gidişinden bağımsız olarak, İslam Cumhuriyeti’nin veya yerini alacak herhangi bir devletin biricik meşru alternatifi, bizim ve halkın yeni yönetim ve devlet olarak tanıdığı biricik yönetim biçimi olarak sosyalist cumhuriyet üzerinde yoğunlaşmalıdır. Parti her koşulada İslam Cumhuriyeti veya yerini alacak öteki burjuva devletleri karşısında burjuvazinin siyasal ve ekonomik açıdan yetkisizleştirilmesi ereğini güdecek devrimi örgütleyip İslam Cumhuriyeti’ni devirerek bu ereğe ulaşmak için var gücüyle çalışacaktır.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *