Folklig rörelse är nyckeln till förändring i Iran

Sydsvenskan: Debattinlägg “Folkligt motstånd är nyckeln till förändring i Iran.”

2018-08-14

Idag inleds USA:s sanktioner mot den islamiska republiken i Iran. Situationen blir säkerligen tuffare för iranska folket i och med handelsembargot mot regimen. Från en humanitär synpunkt är ekonomiska sanktioner inte acceptabla på grund av att det är de vanliga människorna kommer att drabbas mest av sanktionerna.

Med den försämrade ekonomin beror inte bara på handelsembargot. Hög arbetslöshet, höga levnadskostnader, hög inflation, uteblivna löner för arbetare och pensionärer, minimum lön som är 4 gånger mindre än fattigdomsgränsen är ett resultat av 40 års religiöst styre. Detta har skapat ett alltmer orättvis samhället med stora klassklyftor. Just nu pågår omfattande protester i Iran i vilka en av folkets slagord är enligt följande: ”det är lögner att USA är vår fiende utan vår fiende är i Iran och regimen”

Konflikt mellan USA och den islamiska regimen i Iran är ett faktum, men allt handlar inte om den här konflikten. Medier skriver ofta om denna konflikt och mindre om folket som vill bli med av regimen i Iran. Från 31 juli 2018 har olika städer i Iran bevittnat stora protester mot diktaturregimen i Iran. Gatuprotester har bland annat pågått i Teheran, Karaj, Esfahan, Zanjan, Arak, Ahvaz, Mashhad, Shiraz, Sari, Najafabad, Shahinshar.  Folk hat tagit sig till gatorna för att protester mot svåra de levnadsvillkoren, höga matpriser och mot bristen av all frihet i Iran. Det hörs även slagord som lyder: “död åt diktatorn”. Folk är även emot regimens inbladning i konflikten Syrien, bidrag till Hizbollah i Libanon och Hamas i Palestina som har kostat enormt mycket.

Det går inte en dag utan någon protest i Iran. Arbetarna, Lärarna, pensionärer, studenter på högskolor och universiteten, och självklart kvinnor mot tvångslöja och diskriminering. Folklig rörelse är nyckeln till förändring i Iran. Folket i Iran kommer att fortsätta med protesterna trots att regimen använder enormt våld mot demonstranterna. De har bestämt sig. Regimen i Iran måste lämna makten till folk. Detta är även den bästa lösningen till konflikten mellan USA och Iran. En riktigt folkstyrd regim i Iran är inget hot för omvärlden.

Farideh Arman, ordförande för kvinnorättsförbundet- Skåne- 0703638088

Hasan Salehi, språkrör för Internationella Kommittén mot Avrättningar- 0703171102

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *