Slut dig till försvaret av asylsökande!

Islamiska republiken är källan till hundratusentals iranska medborgares flykt och invandring. Regimens politiska återvändsgränd och ekonomiska bankrutt har skapat en politisk och ekonomisk osäkerhet för medborgarna. Därtill kommer förtryck, arbetslöshet och total rättslöshet vilket har gjort det iranska samhället till ett stort outhärdligt fängelse. Trots att folkets kamp för befrielse från regimen utvidgas så fortsätter flykten från detta islamiska Auschwitz. Flykten av människor, de flesta kvinnor och ungdomar, har ökat på senare tid.

Men flykten från det helvete som Islamiska republiken har skapat är inte slutet på ett otryggt liv. I denna färd förekommer många mänskliga tragedier. Bara under de senaste två månaderna har rapporterats att flera asylsökande omkommit varav ett antal iranier. Därtill kommer de dagliga gripandena och deportationerna av asylsökanden. I Turkiet, Pakistan och Irak möter de iranska asylsökandena den islamiska regimens terroristgrupper. De som lyckats lämna gränserna bakom sig sitter i flyktingförläggningar en lång tid och de väntar under omänskliga förhållande på avgörandet i sina ärende. Denna situation har uppkommit efter kalla kriget till följd av vilket den västerländska demokratin kom överens med den nationalistiska och religiösa reaktionen i alla världsdelar och Genève konventionen 1951 tappade sin betydelse för västerländska stater.

I Sverige har tusentals asylsökande fått gå under jorden varav 1 200 är iranier. De här människorna riskerar arrestering och utvisning. En annan del har inte fått sina ärenden behandlade och befinner sig i ovisshet. Efter Khatamis tillträde förklarade de västerländska regeringarna att Iran är på väg mot demokrati och landet är säkert. Därmed förnekas iranska asylsökande uppehållstillstånd. I själva verket väntade inte västerländska länder på att Iran går mot demokrati utan de själva gick mot islam och anpassade sin demokrati efter den.

Läget är kritiskt. Tystnad och väntan är inte lösningen på problemet. Erfarenheterna från asylsökandenas kamp visar att det går att besegra denna omänskliga och reaktionära politik. Organiserat framträdande av asylsökanden i stor omfattning är en avgörande faktor i denna kamp.

Internationella federationen för iranska flyktingar (IFIR) har utlyst en kampanj i flera länder till försvar av asylsökandenas rättigheter och mot regeringarnas högerpolitik. I Sverige genomförs kampanjen som asylsökandenas vecka fr o m 2 t o m 7 oktober. Irans arbetar-kommunistiska parti stöder denna kampanj. Vi uppmanar alla frihetsivrande människor och asylsökande att delta i kampanjen och försvara asylsökandenas rättigheter. Vår enighet skänker oss styrka.

Irans arbetar-kommunistiska partis utlandsorganisation – svenska sektionen
2000-09-18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *