ABADANs oljeraffinaderi-arbetare reser sig

Måndagen den 16:e januari samlades en del av ABADANs oljeraffinaderi-arbetare utanför Distributionsbyggnaden av oljeprodukter. De krävde förbättrade lönevillkor, välfärd och serviceinrättningar enligt dagstidningars rapporter. Arbetarna är missnöjda med bl.a. de usla företagsbostäder och den dåliga servicen när det gäller reparation och underhåll av arbetarbostäderna.

Oljearbetarnas huvudkrav hade under en lång period av år, bestått av obetalda löner. Nu går de ett steg framåt och kräver löneförhöjning och förbättrade välfärdsmöjligheter. Detta kan bli början på en stor och rikstäckande offensiv för löneförhöjningar. Vi kan se ytterligare tecken till utvidgning av kampen för löneförhöjning vid det iranska året sista månader som är den traditionella perioden för avtalsrörelsen.

Till dessa får vi räkna bl.a. 500 arbetare från Sepana fabriken i staden Ahwaz som protesterade den 15:e januari för bättre lön, höjning av bostadstillägg, tillägg för avsaknaden av bekvämligheter, bättre färdmedel och förbättring av matkvalitén på fabrikens restaurang.

Den 16:e och 17:e januari började Arbetarna på Lorestans jordbruks- och boskapsskötselsindustri med sin protestaktion och maskning med krav på verkställande direktörens avgång, högre löner och förmåner och genomförandet av yrkes kategorisering.

För att tysta ner det utbredda missnöjet mot fattigdom och missär försöker den islamiska regimen med att förekomma händelserna genom att avisera obetydliga höjningar av lönerna. Det är inte utan anledning att Khatamis regering håller på att lämna en proposition till riksdagen angående en höjning av de statlig anställdas årliga bonus från 20.000 till 50.000 toman. Arbetarklassen får inte nöja sig med den islamiska regimens obetydliga höjning av den årliga bonusen utan måste utgå från ett människovärdig levnadsvillkor. Som vi har sagt tidigare, måste lönerna tio dubbals minst, för att arbetarnas levnadsvillkor skall förbättras i verkligheten.

Arbetarnas rikstäckande kamp för löneförhöjningar kan förbättra, inte bara miljoner arbetares levnadsvillkor, utan ställer hundratusentals arbetares krav på sina obetalda löner i en bättre position också. Det leder också till alla andra lågavlönade arbetstagare kan höja sina anspråk. Arbetarnas seger i denna kamp för löneförhöjningar kommer att vara ett viktigt steg i bekämpandet av det oerhörd utbredda fattigdomen som tvingats på folk. Denna kamp förstärker också arbetarnas och alla frihetsälskande folks kamp mot den islamiska regimen tusenfat.

Leve den risktäckande unionen för löneförhöjningar
Ned med den islamiska regimen
Frihet, jämlikhet, arbetarstyre

Irans arbetar- kommunistiska parti
2000-1-18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *