Hasan Salehi: Ställ ledarna av den islamiska regimen i Iran inför rätta!

Hasan Salehi: Ställ ledarna av den islamiska regimen i Iran inför rätta!

(Hasan Salhis tal på demonstation i Malmö- 2018-01-13)

 

Vi ha samlat här idag för att visa vår solidaritet med alla modiga män och kvinnor som kämpar för frihet i Iran. Men idag handla mitt tal delvis om människor som är inte längre bland oss. Den islamiska regimen i Iran har tagit deras liv.

Jag pratar om Neda Aga_soltan som mördades år 2009 framför ögonen på många människor. Jag pratar om Sina Ghanbari och Vahid Heidari som arresterades under de senaste protesterna och mördades i fängelse. Jag pratar om Armin Sadeghi en 13 årig skolpojke som mördades i Khomei shar för några dagar sedan.

Jag pratar om systematisk avrättning av tusen tal av politiska fångar i början och slutet av 80 talet. Avrättningarna som beskrivits som en politisk utrensning utan motstycke i modern iransk historia. Vem som bär ansvaret för dessa grymheter och brutaliteter mot iranska folket? Svaret är uppenbart: den islamiska regimen.

Sedan den islamiska regimens maktövertagande i Iran 1979, har folket berövats sina grundläggande rättigheter inklusive yttrandefrihet. Så snart regimen säkerställde sin makt började man med massfängslande och avrättning av oliktänkande. Sedan 1979 har ingen opposition tolererats i landet och minsta motstånd mot regimen möts med hårdaste straff.

Jag skulle vilja uppmärksamma ett av Iranska folkets krav. På grund av den som islamiska regimen har gjort mot iranska folket, kvinnor, barn, arbetarna, studenter, oliktänkande, homosexuella, Bahaier, kristna och kurder och de andra folkgrupper, kräver vi att ledarna till islamiska regimen ska ställa infor rätta för sina brott mot mänskligheten.

Förre veckan ville vi förverkliga detta krav när en högst uppsatt ledarna av den islamiska regimen var i Tyskland för att söka vård. Jag prata on Mahmoud Hashemi Shahrodi som var ordförande för Irans rättsväsende från 1999 till 2009. Under hans tid 2456 personer har blivit avrättad som 87 personer var politiska fångar och vissa av dem var minderåriga. 10 personer bestraffades genom stening. En person har avrättades genom halshuggning.

Vi med hjälp av goda krafter i Tyskland ville åtala honom för brott mot mänskligheten. Vet Ni vad som hände? Han flydde till Iran. Han flydde för att rädda sitt liv. Han var rädd för att rättvisa skulle skipa. Att han blev tvungen att fly till Iran visade vad viljan hos folket kan åstadkomma. Den val samtidigt ett stor ett nedarlag för den islamiska regimen i Iran som dess ledare känner inte sig välkomna utomlands.

De var mycket skamligt att tyska polisen hjälpte honom att fly. Men vi kommer att följa upp åtalpunkter mot honom i hans frånvaro. Vi ger inte upp.

Jag vill varna alla stater som har något samröre med islamiska regimen. Med skaka inte hand med personer som bär ansvaret för så många dödande i Iran. Man skakar inte hand med de som har iranska folkets blod på sina händer. Sluta samröret med den islamiska regimen. Regimen i Iran har ingen framtid. Den kommer att falla tidigare eller senare med folkets revelation. Vi uppmana alla att stödja iranska folkets kamp för frihet och jämlikhete och ett bättre samhälle.

Låt Neda vila i fred. Låt Vahid och Sina leva i fred. Låt Armin vila i fred. Vi lovar att inte glömma de brott som den islamiska regimen har begått. Vi lovar att ställa de ansvariga för dessa brott inför rätta. De är vår skyldighet.

Länge leva folkets kamp i Iran för frihet och jämlikhet.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *