Devin Rexvid: Vem är hon?

Devin Rexvid: Vem är hon?

Hon kom från ingenstans. Ingen visste vad hon hette. Hur gammal hon var. Hon viftade demonstrativt med den iranska regimens emblem som i ca 4 decennier försökt göra henne och andra av hennes kön osynliga. En regim som förgäves försökt att genom obligatorisk hijab göra kvinnors lydnad synlig. En hel värld såg hennes bild. BBC kallade henne för Irans Rosa Parks. Tack vare advokaten Nasrin Setudehs ansträngningar har nu framkommit att hon direkt efter manifestationen greps, frisläpptes och greps igen.
Den namnlöse världskändisen heter Vida Movahed. Hon är 31 år gammal och har ett barn som är 19 månader gammal.
Vida har redan skrivit historia om iranskornas 4 decenniers långa kamp mot hijab. Kvinnor tar efter henne. Män gör snöskulptur av hennes manifestation.
Historien om förtryck skapar sina hjältar samtidigt som dessa är med och gör historia.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *