Om det islamiska parlamentets beslut att införa laglöshet i arbetsförhållandena

Irans arbetar-kommunistiska partis protestbrev till ILO

 

28 februari 2000

Herr Juan Somavia, generalsekreterare

Islamiska republiken antog den 27 februari 2000 en lag enligt vilken den islamiska arbetslagen hädanefter inte kommer att gälla små verkstäder med mindre än fem arbetstagare. Enligt Islamiska republiken arbetar 2 800 000 människor på sådana verkstäder varav minst 600 000 till följd av den nya lagen kommer att mista sina jobb och läggas till miljontals som redan är arbetslösa.

Den islamiska arbetslagen har påtvingats iranska arbetare med tvång och förtryck och de har ständigt riktat sin protest mot den. Men den antagna lagen sträcker sig ännu längre och legaliserar rättslöshet för miljontals arbetare i Iran. Uteslutandet av miljoner arbetare från varje slags skydd som minimilön, maximiarbetstimmar, sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, etc. samt arbetslösheten på över 600 000 människor, innebär skapandet av de mest skamlösa förutsättningar för utsugning i Iran. I en tid då miljoner människor är arbetslösa och saknar de minsta sociala skydd, är det helt tänkbart att det islamiska parlamentets beslut kommer att leda till outhärdligt tryck på arbetarna och ett omfattande utnyttjande från arbetsgivarnas sida.

Vi är säkra på att Islamiska republikens beslut kommer att få ett förkrossande svar från arbetarna i Iran. I dag, bara en dag efter beslutet, demonstrerade tusentals arbetare från olika arbetsplatser framför parlamentet i Teheran, protesterade mot denna orättvisa och detta brott mot miljontals arbetarfamiljer och krävde att den här lagen skall upphävas omedelbart. Men det handlar om att det islamiska parlamentets beslut inte stämmer överens med någon av ILO:s konventioner av vilka en del är undertecknade av iranska regeringen. Det islamiska parlamentets agerande ifrågasätter dessutom alltmer ILO:s beslut om att välja in Islamiska republikens arbetsmarknadsminister i sin styrelse. Den minsta förväntan är att ILO ställer iranska regeringen till svars, varnar den och sätter press på den för att beslutet ska dras in.

Irans arbetar-kommunistiska parti kommer förutom att utöva påtryckning på den arbetarfientliga regimen i Iran, vidta rättsliga åtgärder mot Islamiska republikens senaste beslut med hjälp av sina vänner i ILO:s sektion för arbetarfrågor.

Med högaktning

Asghar Karimi

På IAP:s vägnar

Kopia till:

Fackförbund, arbetarorganisationer och progressiva organisationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *