Taslima Nasrin är i fara!

 

Åter igen är författaren till den kontroversiella boken “Shame”, och den frispråkiga kvinnorättsaktivisten Taslima Nasrin i livsfara. Hon hotas av avrättning både från Bangladeshs exekutionspatruller och från reaktionära muslimska mördare.

Taslima flydde tidigare, i augusti 1994, sitt hemland i fara för sitt liv. Hon anklagades i sin frånvaro för “hädelse mot islam” och blev fördömd av domstolen. Nu när hon återvänt till Bangladesh för att besöka sin sjuka mor hotas hon både av domstolen och de reaktionära mördarna.

Vilket fruktansvärt brott har hon begått för att förtjäna dödsstraff? Hennes “brott” är att hon har kritiserat de missförhållanden som kvinnorna lever under inom det islamiska regelverket. Hon har pekat på några av de skändligheter som kvinnorna utsätts för av fanatiska troende i det islamiska samhället, och hon skall straffas för att hon försvarar kvinnornas rättigheter. Därför är, enligt islam, dödsstraffet det “rätta” straffet för en sådan avfälling som Taslima Nasrin.

Vad som väntar Taslima, är vad tusentals kvinnor i Iran, Afghanistan, Algeriet, Bangladesh och t o m kvinnor i muslimska samhällen mitt inne i hjärtat av Europa, i fanatiska muslimska familjer, får utstå varje dag. Taslima står som en symbolgestalt för de kvinnor som står upp emot reaktionära islamiska regler och emot det tysta kvinnoslaveriet.

Det är varje frihetsälskande och framåtsträvande människas ansvar att sluta upp vid Taslima Nasrins sida och protestera emot de medeltidsliknande bakåtsträvande reglerna och sedvänjorna som förstör miljoner kvinnors liv. För varje progressiv individ och organisation, som tror på jämlikhet och frihet, är det ett ansvar att försvara Taslimas liv och värdighet. Låt oss sluta oss samman i kampanjen för försvaret av Taslima Nasrin! Samla styrkorna och kräv:

. Tillbakadragande av arresteringsordern för Taslima Nasrin.

. En garanti från Bangladeshs regering om Taslima Nasrins och hennes mors säkerhet medan de är i landet.

. En försäkran från Bangladeshs regering att Taslima och hennes mor får en trygg och säker utresa från landet.

IRANS ARBETAR-KOMMUNISTISKA PARTI- UTOMLANDS ORGANISATION

19 oktober 1998

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *