Oljearbetarnas tidsfrist till den islamiska regimen efter sex dagars strejk

 

Måndagen den 17:e januari lade ca 2000 arbetare inom Repartion och förnyelse avdelningen på Abadans oljeraffinaderi ner arbetet och samlades till ett protestmöte inom företagsområdet. Denna strejk som varade i 6 dagar till den 23:e januari, stöddes även av andra sektioner på oljeraffinaderiet och skapade en stämning av kampvilja bland alla oljearbetare. Arbetarna kräver förbättrade välfärdsmöjligheter, däribland reparation av företagsbostäderna, höjning av löner och andra tillägg. Arbetarna är också missnöjda med de så kallade planerna på ”omstrukturering av oljeindustrin”. Enligt dessa planer kommer 40.000 av personalstyrkan på totalt 140.000 att mista sina jobb. Efter en veckas strejk och protestaktioner, mötte direktören för raffinaderiet arbetarna och bad att få tid på sig till den 18:e februari för att gå igenom arbetarnas krav på förbättrade välfärds och serviceförhållanden. Arbetarna håller fast vid sina krav när det gäller höjningen av löner och andra tillägg och krav på statliga garantier om inga uppsägningar.

Det bör tilläggas att samtidigt som Abadans oljeraffinaderiarbetares strejk och protestaktioner, förekom en del protester bland oljeindustriarbetarna i staden Ahwaz också. Den 19:e januari, besökte oljeindustriministern Zangane, staden Ahwaz och hävdade vid ett möte med arbetarna, att ”omstruktureringsplanen av oljeindustrin betyder inte uppsägning av personal” samtidigt som han betonade att den islamiska regimen är fastbesluten att genomföra planen snarast. Oljeministern uppgav att målet med denna omstrukturering är att ”öka produktionen och statens inkomster”. Han slingrade sig undan ”omstruktureringsplanens” verkliga syfte som är vinstökning genom angrepp på arbetarnas levnadsvillkor och tiotusentals uppsägningar.

Abadans oljeraffinaderiarbetares strejk och oljearbetarnas protester i söder, kan bli den gnista som flammar upp oljearbetarnas vrede i Teheran, Isfahan, Tabriz, Shiraz och andra ställen som varit under den islamiska regimen ständiga attacker i över 20 år. Oljearbetarnas rikstäckande protester kan väcka till liv hoppets flamma i miljoner arbetares och andra undertryckta och frihetstörstande människors hjärtan. Irans arbetar-kommunistiska parti uppmanar oljearbetarna till rikstäckande union.

Irans arbetar-kommunistiska parti

2000-01-23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *