Dünyadaki Bütün Emek Örgütlerine,

 

 

Acil Eylem Çağrısı,

 

İran’da emek aktivistleri 1 Mayıs gösterisinde yer almalarından dolayı hapis ve sürgün cezalarına çarptırıldı!

 

İki emek aktivisti geçen yıl İran’daki 1 Mayıs mitinginde yer almalarından nedeniyle 9 Kasım’da 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

 

Tanınmış emek aktivisti Mahmud Salehi 5 yıl hapis ve üç yıl sürgün cezasına çarptırılırken Celal Hoseyni üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç aktivist de yargılanmak üzere.

 

Geçen Mayıs’ta İslam Cumhuriyeti yetkilileri bu aktivistleri İran’ın batısındaki Sakız kentindeki 1 Mayıs mitingine katılmaya hazırlanırken gözaltına almıştı. Uluslararası çapta emek örgütlerinden ve İran’daki işçilerden gelen şiddetli protestolar rejimi yedi aktivisitin hepsini kefaletle serbest bırakmaya zorlamıştı. Ancak, bu aktivistlerin tacizi sürekli devam etti.

 

Bu cezalar işçilerin en temel haklarının ihlalidir. İran rejimi bu işçilere yönelik bütün suçlamaları düşürmeye ve uluslararası planda benimsenmiş olan çalışma haklarına uymaya zorlanmalıdır.Eğer İran hükümeti bu girişiminde başarılı olursa, bunu İran’daki işçilere yönelik başka saldırıların takip edeceğine hiç şüphe yoktur.

 

Dünya genelindeki bütün sendikaları ve emek örgütlerini işçi haklarının bu açıktan ihlali nedeniyle İran İslam Cumhuriyeti’ni kınamaya ve bu emek aktivistlerine yüklenen tüm suçlamaları derhal düşürmesi talebinde bulunmaya çağırıyoruz. 1 Mayıs’ı kutlamak, grev gerçekleştirmek ve diğer emek protestosu biçimleri işçilerin vazgeçilemez haklarıdır. Uluslararası ölçekte bütün emek örgütlerini İran’daki işçilerin bu temel hakları için verdikleri mücadelelerini desteklemeye çağırıyoruz.

 

Lütfen protesto mektuplarınızı ahmadinejad@president.ir adresine gönderiniz ve bir kopyasını da bize (ikip@email.com) iletiniz.

 

Dayanışmayla,

Halil Keyvan,

İran Komünist-İşçi Partisi Yurtdışı Örgütü Sekreteri

http://www.wpiran.org

http://www.kargaran.org

 

********************************************************************************************************

 

Üç Emek Aktivisti Daha İran’da Hapis Cezasına Çarptırıldı

 

9 Kasım Çarşamba günü İslam Cumhuriyeti yetkilileri Mahmud Salehi’yi 5 yıl hapis ve 3 yıl Gorveh şehrinde sürgün cezasına ve Celal Hoseyni’yi 3 yıl hapis cezasına çarptırdı.

 

Üç diğer aktivist, Mohsen Hakimi, Mohammed Abdipur ve Borhan Divargar da 2’şer yıl hapis cezasına çarptırılırken diğer iki aktivist Hadi Tanomand ve İsmail Hodkam beraat etti.

 

Bu yedi aktivist geçen yıl Sakız kentinde 1 Mayıs mitinginde yer almaları nedeniyle tutuklanmıştı.

 

İran Komünist-İşçi Partisi bu cezaları en sert biçimde mahkum etmekte ve derhal düşürülmesini talep etmektedir.

 

Açık bir mektupla, İKİP Yurtdışı Komitesi Sekreteri Halil Keyvan “dünya genelindeki bütün sendikaları ve emek örgütlerini işçi haklarının bu açıktan ihlali nedeniyle İran İslam Cumhuriyeti’ni kınamaya” çağırıyor. “1 Mayıs’ı kutlamak, grev gerçekleştirmek ve diğer emek protestosu biçimleri işçilerin vazgeçilemez haklarıdır”.

 

Lütfen protesto mektuplarınızı ahmadinejad@president.ir gönderiniz ve bir kopyasını da bize (ikip@email.com) iletiniz.

 

Bahram Soruş

İran Komünist-İşçi Partisi Uluslararası Emek Dayanışması Komitesi

Halkla İlişkiler

b.soroush@ukonline.co.uk

http://www.kargaran.org

http://www.wpiran.org

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *