Saddam’ın İdam’a Çarptırılması

Saddam’ın İdam’a Çarptırılması

 

Irak’ta Cinayet ve Devlet Eliyle Taamüden Adam Öldürmenin Köşe Taşı

 

5 Kasım Pazar Günü dünyadaki sağcı medya kuruluşları Saddam ve üvey kardeşinin idama çarptırıldıklarını çoşkuyla duyurdu. Bu hükmü Saddam’ın cani yönetiminin kurbanlarının dilinden “adaletin yerine getirilmesi” adıyla insanlara satmaya girişti ve “Sünni bölgeler” dışında Irak halkının şölenler düzenlediğini söyledi! Dünyaya yansıtılan Irak halkı görüntüsü kinci, öç peşinde, ABD devleti ve ordusu yanlısı bir halk görüntüsüydü.

 

Dünya ve Irak halkının çoğunluğu Saddam rejiminin niteliğinden haberdardır. Onurlu, özgürlükçü insanlar açısından Saddam, Hameneyi, Taliban ve Bush aynı ölçüde canidir ve hepsi adalet önüne çıkarılmayı haketmektedir. Ancak ne bu mahkemenin geçerliliği bulunmaktadır, ne Irak halkını temsil etmektedir, ne bağımsız bir kurumdur ne de Saddam Hüseyin ve eski rejimin bazı üyelerinin idam edilmesiyle “adalet” yerini bulacaktır. Bu hükmün ilan edilmesinin ABD ara seçimlerine denk gelmesi bu gösterinin siyasal ereklerini daha açık biçimde gözler önüne sermektedir. Bu mahkeme daha çok ABD seçim rekabetleri bağlamında, geçen ay Amerikalılar’a en az yüz Amerikan askerinin cenazesini teslim eden Bush’un siyasetlerinden ABD halkının duyduğu rahatsızlığı gidermek için ABD devletinin bir siparişini andırmaktadır.

 

Saddam Hüseyin ve öteki cani yardımcıları adil, tarafsız bir mahkemede, kendilerini savunma hakkı tanınarak yargılanmalıydı. Bu kukla mahkemenin vermiş olduğu idam hükmü ise, siyasi çıkarlara alet olması bir yana, Irak’ta idam cezasının kalıcılaşmasını sağlamaktadır. Bir tek bu bile “Irak halkının özgürleştirilmesi projesi”nin hangi temeller üzerinde inşa edileceğini göstermektedir. Saddam ve kardeşinin idam hükmü Irak’a saldırı, Irak toplumunun yıkıma uğratılması, insanların yaşamlarının ve uygarlığın yok edilmesi, ultra gerici güçlerin iplerini koparmasını sağlama, Irak’ta şiddetin ve devlet eliyle taamüden adam öldürmenin berkleştirilip kalıcılaştırılması siyasetinin devamıdır. Bir tek bu mahkeme ABD devletinin, yandaşlarının ve İran opozisyonundaki Pentagoncu “çözümler”in taraftarlarının siyasal ve etik iflasını açığa vurmaktadır.

 

Komünist-İşçi Partisi idam cezasına kesinlikle karşıdır ve bütün dünyada idam cezasının kaldırılması için mücadele etmektedir. Savaş tutsaklarının idam edilmesi varlığını sürdürmesinin koşulunu cinayeti yinelemkte arayan düzenin barbarlığını ve caniliğini göstermektedir. İnsani bakış ve idama karşı gelmek güneşli günlere özgü değildir. Tersine bu siyaset tam da caniler sanık sandelyesine oturtulduğunda izlenmelidir. İnsan onuru ve yaşamını savunmak içi boş, “şık” bir slogan değildir ve cinayet işleyenler için de geçerlidir. İdam cezası her zaman “toplumu cinayet ve suça karşı korumak” adıyla gerekçelendirilmektedir ancak bu ceza, gerçek dünyada, egemen sınıfların karşıtlarını bastırıp fiziki varlıklarını ortadan kaldırmaya yarayan bir silahtır. Saddam ve kardeşinin idam edilmesi Irak halkının yoksunluğu ve karşılaştığı zorlukları iğne ucu kadar azaltmayacaktır, cinayet, külhanbeylik, terör, kin ve öç alma döngüsünün boyutlarını artıracaktır. Bu hükmün infazı Irak’ı etnik ve dinsel kin ve nefret döngüsünün yeni bir çevrimine sokmakla kalmayacak “Irak halkı” ve “adaletin yerine getirilmesi” adıyla Pentagon yapımı devletin muhaliflerinin ve yurttaşların idamını ve dar ağacını resmileştirecektir.

 

Komünist-İşçi Partisi İslam Cumhuriuyeti’ni devirmek ve şiddet, kölelik ve fiziki yaşamın yadsınmasınn köklerini ve temellerini yok edecek bir toplum kurmak için İran halkının radikal, devrimci ve sosyalist hareketinin ön safında müacdele etmektedir. Biz ve halk zaferin ertesinde canileri adil mahkemelerde yargılayacğız anak onları idam etmeyeceğiz. İşçi yönetimi zafer bildirgesinde, kuruluşunun ilk gününde idam cezasının kaldırıldığını dünyaya duyuracaktır. Adalet ve özgürlük hiçbir zaman canileri katlederek elde edilemez. Adaletsizlik ve cinayetin toplumsal köklerini kurutmak gerekir. Komünist-İşçi Partisi İran halkı ve bütün özgürlükçüleri dünya çapında idam cezasının ortadan kaldırılması mücadelesine katılmaya çağırır. Yeni Dünya Düzeni elebaşlarının iki yüzlülükleri ve caniliklerine karşı, “halkın özgürlüğünü” dar ağacıyla kutlamaya karşı sosyalist hareket her zamankinden daha fazla idam cezasının ortadan kaldırılmasını ve devletlerin canice yasalarının lağvedilmesini vurgulamalıdır.

 

İran Komünist-İşçi Partisi

6 Kasım 2006

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *