Tahran Otobüs İşçilerinin Protestosu – Güncelleme 18

Tahran Otobüs İşçilerinin Protestosu – Güncelleme 18

Tahran Otobüs İşçilerinin Protestosu – Güncelleme 18

2 Mart 2006

 

Dünya genelindeki emek örgütlerine hitaben yazılan aşağıdaki mektup Tahran otobüs işçileri sendikası tarafından 27 Şubat’ta Tahran’da yayınlanmıştır.*

 

Tahran ve Banliyöleri Otobüs Şirketi (Vahid Şirketi) İşçileri Sendikası yeni kurulan örgütümüze sınırsız desteklerinden dolayı dünyadaki bütün emek örgütlerine müteşekkirdir.

 

Tahran Vahid Otobüs Şirketi’nin şoförleri ve işçilerinin meşru ve gönence ilişkin (sendikal) talepleri için bugüne kadar durmaksızın sürdürdükleri çabaları ve protestoları Çalışma Bakanlığı’nı ve Tahran Belediyesi’ni sayısız ziyaretleri, ilgili yetkililerle yapılan çok sayıdaki müzakere turlarını ve oturma eylemleri, otobüsleri farları açık olarak sürme ve iki grev yapılması gibi protesto eylemlerini içerdi. İkinci grevde sendika yönetim kurulunun üyeleri ve 850’nin üstünde sendika eylemcisi tutuklandı. Şu anda sendika yönetim kurulunun altı üyesi sendika kurmak suçundan Evin Cezaevi’nin 209 no’lu bölümünde kesiminde tutulmaktadır. Bunlar, 1- Mansoor Ossanlou 2- Ebrahim Madadi 3- Mansoor Hayat Gheibi 4- Ali Zad Hossein 5- Yaghoub Salimi and 6- Ebrahim Noroozi Gohari.

 

Buna ek olarak, grev günü tutuklanmış bütün grevci işçiler işten atıldı. Yetkililer işten atılan işçilerin şikayetlerini dikkate almayı red ediyor, kabadayı işverenleri destekliyor.

 

Bundan dolayı, Tahran ve Banliyöleri Otobüs Şirketi İşçileri ve Şoförleri otobüs şirketi işçileri ve şoförlerinin istemlerinin gerçekte haklı, meşru ve gönence ilişkin olduğunu ve işçilerin gerçek temsilcileri olarak onların bütün meşru ve  gönenç istemleri kazanılana kadar işçilere destek olacağını ifade eder. Ayrıca, Sendika otobüs şirketi şoförleri ve işçileri adına şunları talep etmektedir:

 

1-     Sendika yönetiminin bütün üyelerinin koşulsuz serbest bırakılması

2-     işten çıkarılan bütün işçilerin geri işe alınması

3-     asgari ücretin iyileştirilmesi, toplu sözleşmenin imzalanması ve gerçek temsilcilerin seçilmesi gibi işçilerin haklı gönenç istemlerinin karşılanması

 

Ayrıca, sizlere Vahid Otobüs Şirketi Şoförleri ve İşçileri Sendikası’nın herhangi bir parti veya gruptan bağımsız olduğunu da bildirmek istiyoruz. Dünyanın her yerindeki emek örgütlerini ve ilerici kuruluşları bu yeni kurulmuş ve meşru örgütü desteklemeye çağırıyoruz.

 

Tahran ve Banliyöleri Otobüs Şirketi İşçileri Sendikası

27 Şubat 2006

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *