İran’da Soğra’nın Recmedilmesini Durdurun!

15 Ekim 2005 Cumartesi günü yerel medya adı Soğra olarak bildirilen İranlı bir kadının evlilik dışı ilişkiden dolayı recm cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Günlük gazete İtimad Soğra’nın eşinin arkadaşıyla ilişkiye girmekten suçlu bulunduğunu bildirdi. Ayrıca sevgilisine eşini öldürmesi için yardım etmekten dolayı 15-yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Sevgilisi Alirıza da cinayetten dolayı idam cezasına ve evlilik dışı ilişkiden dolayı 100 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Recme Karşı Uluslararası Komite en sert biçimde recmi kınamakta ve idama itiraz etmektedir. Geçmişte, yoğun çalışmamız ve uluslararası destekle İran’da ve Nijerya’da recmi durdurmayı başarmıştık. İran evlilik dışı ilişkiye recm cezası vermesinden dolayı uluslararası eleştiriyle karşılaşmıştı. Bunu yeniden başarabiliriz.

Kadınlara karşı böyle bir barbarlığı ve suçu teşhir etmek ve recme son vermek için uluslararası bir kampanya örgütlüyoruz. Sizleri insan haklarını savunmak ve kadınların yaşamlarını kurtarmak için bizim çabalarımıza katılmaya çağırıyoruz.

Recm işkence yaparak idamdır, mutlak bir barbarlık eylemi ve insanlığa karşı korkunç bir suçtur. Recm İslamcı hükümetler ve İslami şeriat yasasını dayatan gruplarca uygulanmaktadır.

Böyle bir vahşiliğe ve barbarlığa tahammül edilmemelidir. Recmi durdurmak dünyadaki bütün insancı örgütlerin ve bireylerin önceliği olmalıdır. Bu barbar eylemi artık sona erdirmeliyiz.

 

Birleşmiş Milletler’i, Avrupa Birliği’ni ve diğer uluslararası organları İranlılara insandışı ve illegal muamelerinden dolayı İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı sert eylemler almaya çağırıyoruz.

* Evlilik dışı ilişkiler için recm ve diğer bütün ceza biçimleri ile diğer bütün şeriat yasalarının derhal kaldırılmasını;

* Soğra’nın ve evlilik dışı ilişkilerden dolayı tutsak edilmiş bütün herkesin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Recme Karşı Uluslararası Komite’nin ve Kadın Özgürlüğü Örgütü’nün İran’da recmi sona erdirme faaliyetlerini destekliyoruz. Herkesi de bu faaliyetlerde bulunmaya çağırıyoruz.

Daha fazla bilgi için Farshad Hoseini- 

 Mina Ahadi- MinaAhadi@aol.com ile temas kurunuz.

Recme Karşı Uluslararası Komite

17 Ekim 2005

http://www.stopstoningnow.ath.cx/

 

 Önerilen eylemler:

 

  1. Soğra’nın İran’da recmedilmesine karşı imza metnini imzalayınız:

http://www.thepetitionsite.com/takeaction/934277766

 

  1. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a aşağıdaki taleplerde bulunan bir dilekçe yazınız:

* Evlilik dışı ilişkiler için recm ve diğer bütün ceza biçimleri ile diğer bütün şeriat yasalarının derhal kaldırılmasını

* Soğra’nın ve evlilik dışı ilişkilerden dolayı tutsak edilmiş bütün herkesin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Email:  ahmadinejad@president.ir

Fax: 0098 21 649 5880

Lütfen mektuplarınızın bir kopyasını da bize gönderiniz :

Mina Ahadi   Email: minaahadi@aol.com

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *