İslam Cumhuriyeti Fatemeh’nin Recm Cezasına Çarptırıldığını Yalanladı

Yalnızca iki gün dayanabildiler.

Tahranlı genç kadın Fatemeh’nin recme çarptırıldığı haberinin yayımlanmasından iki gün sonra İran’da ve tüm dünyada itiraz ve protesto dalgaları yükselmeye başladı.

Bu haber Recme Karşı Uluslararası Komite aracılığıyla onbinlerce kişiye ve yüzlerce kadın ve insan hakları savunucusu örgüte yolandı. RKUK açık bir mektupla İslam Cumhuriyeti yetkililerine seslenerek bu hükmün derhal lağvedilmesini istedi.

Dünya çapında çok sayıda kurum ve kuruluşla temasa geçmek, kadın ve insan hakları savunucusu örgütlere yollanan mektuplar, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu ve İsviçre Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Komisyonuyla kurulan temaslar, Uluslararası af Örgütü’ne çağrı ve diğer etkinlikler bu hükmün derhal kaldırılmasını sağladı.

Kampanyanın başlamasından bir gün sonra ilk mektuplar İslam Cumhuriyeti yetkililerine akmaya başladığında rejim sözcülerinden biri basın konferansında böyle bir hüküm verilmediğini, böyle bir haber yayımlayıp kampanya başlatanların ise gündem yaratma peşinde olduklarını söyledi!

Bu, İslam Cumhuriyeti’nin geri adım atmasının yeni örneklerinden biridir. Daha önce de böyle geri adımlar atılmasına tanık olmuştuk.

RKUK bir kez daha İran’da ve dünyada kimsenin recm edilmesine izin vermeyeceğini duyuruyor. Gözlerimizin önünde terörist İslamcı hareketlerin kadın ve erkekleri bellerine kadar toprağa gömüp taşlayarak öldürmelerine izin vermemeliyiz.

RKUK halen Fatemeh’nin yaşamından kaygı duymakta, durumunu izlemekte ve olası idamını durdurmakta kararlıdır.

 

Recme Karşı Uluslararası Komite

25 Mayıs 2005

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *