Dünya`daki Bütün Sendikalara,

17 Mayıs 2005

 

Sevgili Arkadaşlar,

Sadegh Amiri ve Parviz Salarvand`ın (İran`daki tutuklanmış işçilerin)

Durumlarındaki Gelişmeler

Geçenlerde İran`da tutuklanmış olan iki işçi hakkında sizlere yazmıştım. Özgür Emek Örgütlerinin Kurulmasını İzleme Komitesi`nin bildirdiğine göre tutuklu işçilerden Sadegh Amiri`nin serbest bırakılmış olduğunu sizlere duyurmaktan memnuniyet duymaktayım. Dün (16 Mayıs`ta) 50 milyon Tümen (yaklaşık 56.000$) kefalet karşılığı serbest bırakıldı. İran`daki ve dünyanın diğer kesimlerindeki işçilerin ve emek örgütlerinin eylemleri olmasaydı Sadegh Amiri`nin hala cezaevinde olacağından hiç kuşku yoktur. Ancak, hükümet onun “ulusal güvenliğe karşı eylemlerde bulunmak” ve “yasadışı bildiri dağıtmak” suçlarından yargılanmasını talep etmektedir. Geçen 25 yılda, binlerce insan böyle suçlamalarla uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı ya da idam edildi. Sadegh Amiri, İzleme Komitesi`nin bir üyesi ve temsilcisi ve de Tahran`daki bu yıl gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasının örgütleyicisidir. Onun suçu budur. Rejim onu kapatarak ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Ayrıca, ikinci işçi, İran Hodro araba yapım fabrikası çalışanı Parviz Salarvand hala cezaevindedir. Rejim, onun “sabotaj” suçundan yargılanması talebinde bulunuyor.

Sizlerden işçilerin örgütlenme ve grev, 1 Mayıs mitinglerini örgütleme, faaliyetlerini yürütme haklarının desteklenmesi, Parviz Salarvand`ın serbest bırakılması ve Sadegh Amiri`ye yüklenen suçların düşürülmesi için İslam Cumhuriyeti`ne baskınızı sürdürmenizi istiyorum. Bildiğiniz gibi bu haklar her gün İran`daki hükümetçe ihlal edilmektedir.

Prostesto mektuplarınızı İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi`nin khatami@president.ir adresine iletebilirsiniz. Lütfen mektubunuzun bir kopyasını da işçileri ve kamuoyunu bilgilendirebilmemiz için bize, ikip@email.com adresine iletiniz.

Dayanışmanız ve destekleriniz için çok teşekkür ederim.

Kazem Nik Hah

İran Komünist-İşçi Partisi Yurtdışı Komitesi Sekreteri

http://www.wpiran.org

 

 

 

 

Örnek Mektup:

To: khatami@president.ir

Cc: ikip@email.com

İran İslam Cumhuriyeti Başkanı

Muhammed Hatemi`ye,

İşçi hakları savunucuları olarak hakları için yürüttüğü mücadelen dolayı “sabotaj” suçundan yargılanması talebinde bulunulan İran Hodro fabrikası çalışanı Parviz Salarvand`ın derhal serbest bırakılmasını ve kefaletle serbest bırakılmış olan Özgür Emek Örgütlerinin Kurulmasını İzleme Komitesi üyesi Sadegh Amiri`ye yüklenen “ulusal güvenliğe karşı eylemlerde bulunmak” ve “yasadışı bildiri dağıtmak” suçlarının düşürülmesini talep ediyoruz.

İşçilerin kendi bağımsız örgütlerini kurmaları, baskıya uğramaksızın özgür bir ortamda faaliyetlerini yürütebilmeleri, daha iyi bir yaşam için, haklarını kazanmak için protestoda bulunmaları, özgürce 1 Mayıs`ta istemlerini, itirazlarını dile getirebilmeleri temel bir insan hakkıdır.

İran yönetimini işçilere yönelik sürekli saldırılarından dolayı kınıyoruz.

 

İsim/Kurum E-mail

۱۷

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *