Dünyadaki Emek Örgütlerine,

9 Mayıs 2005

Sevgili Arkadaşlar,

İran`da Sadegh Amiri ve Parviz Salarvand Gözaltında

Geçen günlerde, İran`daki rejimce gözaltına alınan iki emek aktivistinin serbest bırakılmasını sağlamada yardımlarınızı istemek amacıyla yazmaktayım.

Özgür Emek Örgütlerinin Kurulmasını İzleme Komitesi` nin bildirdiğine göre komiteyle birlikte çalışan emek aktivisti Sadegh Amiri gözaltına alındı. 5 Mayıs Perşembe günü kendilerini İstihbarat Bakanlığı görevlileri (İran gizli polisi) olarak tanıtan üç kişi tarafından iş yerinde tutuklandı. Amiri`nin durumu veya nerede olduğu konusunda daha fazla bilgi bulunmamaktadır. Bilginiz olması açısından, İzleme Komitesi`nin geçenlerde İran`daki işçilerce ilgiyle karşılanan özgür emek örgütlerini kurma hakkı ve sözleşmeli çalışmaya son verilmesi için bir imza kampanyası başlattığını belirteyim. Komite ayrıca bu yıl Tahran`da 1 Mayıs yürüyüşü örgütledi.

Buna ek olarak, İran Hodro araba yapım şirketindeki bir grup işçinin ilettiğine göre İran Hodro çalışanı Parviz Salarvand 12 Nisan`da şirketin Güvenlik Örgütü (Herasat) tarafından sorgulanma amacıyla alındı. Salarvand`ın ailesi ve arkadaşları 25 gündür onun nerede olduğu konusunda bir bilgi edinememiştir. Ancak, iş arkadaşlarının protestoları sonrasında şirketin Güvenlik`i nihayet onun gözaltında olduğunu onayladı. Salarvand`ın suçu, özellikle sözleşmeli işçilerin, yıl sonu ikramiyelerinin ödenmemesine ve düşük ücret seviyelerine itirazda bulunmuş olmasıdır.

İran`daki otoriteler bu işçileri işçilerin haklarını savunmuş olduklarından dolayı tutuklamıştır. Yaşamları tehlikededir. Sizlerden işçileri sürekli tacizinden dolayı İran hükümetini mümkün olan en sert biçimde protesto etmenizi ve Sadegh Amiri ve Parviz Salarvand`ın derhal serbest bırakılmasını talep etmenizi istiyorum.

Saygılarımla,

Kazem Nik Hah

İran Komünist-İşçi Partisi Yurtdışı Komitesi Sekreteri

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *