Ortadoğu’da Kadın Haklarını Savunma Komitesi Hakkında

 

Komite, Temmuz 2001’de kuruldu. Azam Kamguian komitenin kurucu üyesi ve koordinatörüdür. Lübnan ve Ürdün’den kadın hakları eylemcileri, Rania Salam, Mona Basaruddin ve Samira Fazili komitenin üyeleridir. Ayrıca bizi destekleyen Ortadoğu kökenli çok sayıda kadın hakları eylemcileri bulunmakatadır. Komitenin görevi ve pratik amaçları Komite’nin bildirgesinde açıklanmıştır.

Siyasi nedenlerden dolayı Ortadoğu’da varolan kadın örgütlerinin çoğunluğunun bölgede kadınların konumlarının ve haklarının gerçeklikleri hakkındaki hakikatlardan söz etmemeyi seçmelerinden dolayı Komitenin oluşturulması çok ivedi bir gereklilik ve istemdi. Ne yazık ki, İslam dini ve geleneksel doğu kültürü bu örgütler için tabu konulardı.

Komite bir yandan Ortadoğu’da kadın hakları hareketinde sekülerizm ve eşitlikçiliği güçlendirmeye, diğer taraftan Batılı ilerici insanları ve örgütleri bölgedeki İslam ve İslami yasalar altındaki kadınların yaşamının gerçekleri hakkında eğitmeye çalışıyor. Batı halklarını Batı hükümetlerinin İslamcı hareketleri ve İslamcı hükümetleri beslemede ve desteklemedeki rolleri ve aynı zamanda bölgedeki yaşamlarımız hakkında halkın doğrulara ulaşmasını engelleyen ve engellemeye devam eden Batı mainstream medyası hakkında bilgilendirmeye ve eğitmeye çalışıyoruz.

Kuruluşundan beri Komite, zorunlu evliliklere, kadınların recm edilmesine, namus cinayetlerine, zorunlu örtünmeye, kamusal alanlarda kadınlara uygulanan ayrımcılığa, din okullarına ve İslam’da kadınların haksızlıklarına ve de kültürel relativizme karşı kampanyalar gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Kadınları kişisel hakları ve özgürlükleri için mücadele ediyoruz. Bu kampanyalar yazılar, konuşmalar ve röportajlar ve protestolarla gerçekleştirilmektedir.

Birçok kadın/sivil ve sekülarist web sitelerine bağlı olan web sitemizi kurdu.. Bölgedeki kadınların sorunları üzerine kısa haberler, yorumlar içeren aylık bir İngilizce bülten çıkarıyoruz. “Ortadoğu’da Kadın Bülteni” dünyanın birçok ülkesindeki geniş bir kadın/sivil/sekülerist ve ateist ve sosyalist örgütler ve eylemcilere dağıtılmaktadır. Bu örgütlerin çoğunluğu bizimle ilgili makaleler yayınladılar veya Komite’nin etkinlikleri hakkında Azam Kamguian ile röportajlar yaptılar. Azam, Oratdoğu’daki kadınların haklarını savunmak ve hakkında konuşmak için birçok uluslar arası ve ulusal kongrelere ve konferanslara davet edilmiş ve edilmeye evam etmektedir.

Mülteci kadınlar ve sivil örgütler bölgeden gelen kadı mülteciler hakkındaki konularda tavsiyelerimizi istemektedirler. Bölgeden toplumsal cinsiyete dayalı zulümden dolayı kaçan ve Batıdan sığınma isteyen kadınlara destek mektupları yazmaktayız.

02/08/2002

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *