İran Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi 16. Plenumu’nun kapanış Bildirgesi

wpı-logo

İran Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi 16. Plenumu 16-18 Ağustos 2002 tarihleri arasında gerçekleşti. Bu plenuma Merkez Komitesi’nden 28 üye, Merkez Komite danışmanlarının 30’u ve Irak Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi’nden bir heyet katıldı. Parti üyelerinden bazıları da bu plenumda konuk olarak bulundular.

Plenum Enternasyonal marşı ve sevgili Mansur Hikmet’in anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Plenum’un birinci gündem maddesi Mansur Hikmet’in anılmasıydı. Merkez Komite Başkanı Hamid Taqvai ve Siyasi Büro Sürekli Kurulu üyesi Azer Macedi bu bölümün konuşmacılarıydı.

Hamid Taqvai konuşmasında parti lideri Mansur Hikmet’in önemli ve biricik konumunun altını çizdi ve İran ve dünya çağdaş tarihinin en örgütlü, en güçlü ve en büyük komünist partilerinden olan Komünist-İşçi Partisi’nin Mansur Hikmet’ten bize kalan en değerli miras olduğunu söyledi. Daha sonra Azer Macedi siyasal bir önder olarak Mansur Hikmet’in önemli yönlerinden ve önderlik yöntemlerinden söz etti.

Bu bölümün sonunda Plenum oy birliğiyle bir bildirgeyi onayladı. Plenum ayrıca Azer Macedi’den Mansur Hikmet’in hastalığı süreci ve ölümünden sonra dayancı ve kararlığından ve bu güç ve acı verici dönemde Parti önderliği görevlerini yerine getirmekte gösterdiği süreklilikten dolayı yazılı olarak teşekkür etti.

Plenum’un öteki gündem maddeleri şunlardı:

* Mansur Hikmet’ten sonra İran Komünist-İşçi Partisi

*İslam Cumhuriyeti’nin çöküşü ve İran Komünist-İşçi Partisi’nin rolü

*Parti önderlik organlarının düzenlenmesi

*Seçimler

İlk bölüm Siyasi Büro başkanı Kuroş Modaresi’nin konuşmasıyla başladı. Kuroş Modaresi Mansur Hikmet’in ölümünün ardından İran ve yurtdışında önemli sayıda insanın gösterdikleri sempatiye değindi ve Parti’nin her zamankinden daha çok insanların evlerine girdiğini dile getirdi. Ayrıca Parti’nin öncü konumunu sürdürebilmesi için Mansur Hikmet’in çizgisinin sürdürülmesinin gerekliliğini dile getirdi. Bu bölümde Merkez Komite üyeleri ve danışmanların birçoğu söz aldı ve geleceğe olan umutlarını, şevklerini ve Parti ereklerini gerçekleştirmek için karalılıkları ve hazır olduklarını dile getirdi.

Bu bölümün sonunda Mansur Hikmet’in Parti’yi yarattığı ve örgütlediği, program ve stratejilerini belirlediği ve başından beri önderliğini üstlendiği gerçeğinin Parti organlarında bir biçimde dile getirilmesi gerektiği konusunda konuşuldu. Plenum bu konunun gerekliliğinin altını çizdi ve bunun hangi biçimde gerçekleştirilmesinin belirlenmesini Parti önderlik organlarına bıraktı.

Plenum ayrıca bir kararı onaylayarak Azer Macedi tarafından kurulan Mansur Hikmet Vakfı’nı desteklediğini dile getirdi.

İslam Cumhuriyeti’nin çöküşü ve Komünist-İşçi Partisi’nin rolü tartışmasını Kuroş Modaresi sundu. Kuroş Modaresi İslam Cumhuriyeti’nin çökmek üzere olduğuna değinerek Parti’nin bu dönemde etkin rol oynamasının zorunlu olduğunun, gerici güçlerce kara senaryonun gerçekleşmesi ve toplumun bağlarının dağılmasının önlenmesi ve siyasal erki ele geçirmek için belirli bir eylem planı olması gerektiğinin altını çizdi. Bu doğrultuda İslam Cumhuriyeti’nin çöküşünden sonra halkı alanda tutmak, Parti’nin toplumsallaşması ve kitleselleştirilmesi, işçi ve kitlesel örgütlerin oluşturulması gibi Parti’nin ana taktiklerinden birkaçına değindi. Bu tartışmanın devamında Plenum bu dönemde Parti taktiklerinin daha belirgin biçimleri konusunda görüş bildirdi ve bu bölümün sonuca bağlanması görevini Parti önderlik organlarına verdi.

Parti önderlik organlarının biçimlendirilmesi tartışmasında Plenum her ikisinin de Mansur Hikmet tarafından yazılan lider seçimine ilişkin Onuncu Plenum ve toplu önderliğe ilişkin On Dördüncü Plenum’un taslakları konusunda ayrıntılı biçimde tartıştı ve nihai kararı On Yedinci Plenum’a bıraktı.

Seçimler bölümünde Önce Hamid Taqvai oy birliğiyle Merkez Komitesi Başkanı seçildi, daha sonra on sekiz kişi Siyasi Büro üyeleri olarak seçildi: Mina Ahadi, Fatih Bahrami, Ali Javadi, Macid Hüseyni, Rahman Hüseynzade, Abdullah Darabi, Şahla Daneşfar, Salih Serdari, Fatih Şeyh, Mustafa Saber, İrec Farzad, Azqar Karimi, Asad Golçini, Azer Macedi, Hüseyin Muratbeygi (Hama Sur), Azer Modaresi, Kuroş Modaresi ve Maryam Namazi.

Plenum’un hemen ardından Siyasi Büro’nun ilk oturumunda önce Kuroş Modaresi oy birliğiyle aynı zamanda Siyasi Büro Sürekli Kurulu’nun da başkanı olan Siyasi Büro başkanı seçildi, daha sonra Sürekli Kurul’un öteki yedi üyesi seçildi: Rahman Hüseynzade, Fatih Şeyhülislami, Asqar Karimi, Aszad Golçini, Azer Macedi, Hüseyin Muratbeygi (Hama Sur) ve Azer Modaresi.

Plenum katılımcı 100 kişinin alkışları arasında ve Yaşasın Mansur Hikmet sloganlarıyla sona erdi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *