İran Komünist-İşçi Partisi’nin 27. Plenumu Kapanış Bildiris

İran Komünist-İşçi Partisi’nin 27. Plenumu Kapanış Bildirisi

 

İran Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi 27. Plenumu Merkez Komite üyeleri ve danışman üyelerinin çoğunluğu ve parti kadrolarının katılımıyla 3-4 Şubat 2007 tarihlerinde gerçekleşti. Plenum Enternasyonal Marşı’ndan sonra sosyalizm ve özgürlük yolunda yaşamını yitirenler ve sevgili Mansur Hikmet’in anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Parti lideri Hamit Taqvai açılış konuşmasını yaptı. Ardından Sekreterler Bürosu başkanı Asqar Karimi iki plenum arasında parti etkinliklerini bildiren bir konuşma yaptı, siyasi Büro başkanı Mustafa Saber Plenum’a raporunu sundu. Plenum raporları tartıştıktan sonra gündem tartışmalarına geçti. Siyasal Erki Ele Geçirme Eylem Platformu ve Bildirgesi, Parti’de Fraksiyon Kurma Kuralları ve Düzenlemeler Plenum’a sunulan bildiri ve kararlardı. Lider seçimi ve Siyasi Büro seçimleri Plenum’un öteki gündemleriydi. İslam Cumhuriyeti’nin Çıkmazı ve Devrimin İvediliği de Plenum’a sunulan kararlardandı ancak plenum bu bildiriyi tartışmaya fırsat bulamadı ve tartışılıp karara bağlanmasını Siyasi Büro oturumuna erteledi.

 

Plenum’un ana gündemi Siyasal Erk Platformu ve Birdirisi idi. Bu çerçevede günümüz İran toplumunun durumu ve gerçekleri, İslam Cumhuriyeti’nin halkın direniş hareketi karşısında güçsüzlüğü ve bunalımı, rejim içi çekişmelerin şiddetlenmesi, sağ opozisyon güçlerinin programsızlığı ve ufuktan yoksunluğu, solun, özellikle de Parti’nin toplumda ve rejimi devirme hareketi içinde üstün konumu ve Parti’nin siyasal erki ele geçirme hareket planı tartışıldı. Bu tartışmaların sonunda Plenum’a sunulan kararlar bazı değişiklikler yapılarak onaylandı. Fraksiyon oluşturma ve fraksiyon faaliyetlerini düzenleyen karar da bazı değişiklikler yapılarak onaylandı.

 

Rapor kısmında iki plenum arasındaki üç buçuk aylık sürede sol ve işçi komünizminin toplumda açık biçimde büyümesi ve Parti’nin ilerlemeleri, zaaf noktaları ve gelişmesi önündeki engeller tartışıldı. İran’daki siyasal gelişmelerin hızı Parti önderliğinin daha bütünsel, daha hızlı hareket etmesini gerektirdiğinin altı çizildi. Toplum, işçi sınıfı ve toplumun özgürlükçü kesimlilerinin günümüzde her zamankinden daha fazla Parti’nin etkin ve belirleyici müdahalesini gereksindikleri vurgulandı. Parti’nin İran siyaset sahnesinde görevlerini daha hazırlıklı biçimde yerine getirmesi gerektiği söylendi. Kararların tartışıldığı kısımda çeşitli yoldaşların Merkez Komite plenumlarının belgelerinin kamuya açılması konusunda önerileri sunuldu. Plenum bu noktayı vurgularken önerilerin kesinleştirilip onaylanmasını Siyasi Büro oturumuna erteledi. Fraksiyon konusunda bir öneri daha Plenum’a sunuldu, ancak fraksiyonla ilgili karar gereğince oylama Merkez Komitesi’nin bütün üyeleri arasında yapılması gerektiğinden bu konuda daha sonra, internet aracılığıyla oylama yapılmasına karar verildi. Plenum’a sunulan başka öneriler zaman eksikliği nedeniyle gündeme girmedi.

 

Seçimler kısmında Ali Javadi ve Hamit Taqvai Merkez Komite Birinci Sekreterliği için aday oldular. Hamit Taqvai oy çokluğuyla bu göreve seçildi. Ayrıca 21 kişi Siyasi Büro üyesi seçildi: Mina Ahadi, Muhammed Asengeran, Siyamek Bahari, Fatih Bahrami, Şahla Daneşfar, Mohsen Ebrahimi, Siyamek Emjedi, Mansur Ferzat, Ferşat Hüseyni, Keyvan Javit, Asqar Karimi, Halil Keyvan, Şiva Mahbubi, Maryam Namazi, Kazem Nikhah, Mustafa Saber, Susan Sabiri, Hasan Salihi, Bahram Soruş, Süheyla Şerifi ve İsam Şükri. Plenum’un hemen ardından yapılan Siyasi Büro kısa oturumunda Mustafa Saber oy birliğiyle Siyasi Büro Başkanlığı’na seçildi.

 

Bir dönem Parti içi tartışmalar ve sorunların sonunda gerçekleşen 27. Plenum Parti’nin toplumdaki konumu üzerine yoğunlaşarak ve Parti’nin üstlenmek durumunda olduğu önemli görevleri açıklığa kavuşturarak bu dönemi başarıyla kapattı. Plenum iki gün süren yoğun çalışmalar, Merkez Komite asal ve danışman üyeleri ve kadroların tartışmalara canlı ve şevkli biçimde katılmaları sonunda, Hamit Taqvai’nin kapanış konuşması ve Enternasyonal Marşı’yla sona erdi. Plenum tartışma belgeleri yakında kamuya açılacaktır.

 

İran komünist-İşçi Partisi

7 Şubat 2007

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *