İran Komünist-İşçi Partisi On üçüncü Plenum Kararları

wpı-logo

Parti Merkeziyetinin İç Örgütlenmesiyle İlgili Karar (1301)

 

1) Siyasi Büro oturumları aylık olarak gerçekleştirilecektir.

2) Sekreterler Divanı bir çalışma topluluğudur, yasama görevi bulunmamaktadır. Sekreterler Divanı’nın aldığı kararlar onaylanmış siyasetlerin gerçekleştirilmesi üzere pratik tasarılar ve önlemlerin çerçevesinde yeralmaktadır.

3) Merkez Komitesi Sekreteri unvanı Parti Lideri olarak değiştirilmiştir.

4) Sekreterler Divanı Başkan adayı Parti liderince gösterilir, plenumdan onay alır.

5) Sekreterler Divanı başkanının yetkileri lider tarafından kendisine devredilen liderin onaylanmış yetkilerinin bir kısmıdır.

6) Parti merkeziyetinin oluşumunun daha geniş yönlerini değerlendirmek üzere bir komisyon kurulacak, tavsiyelerini Merkez Komitesi’nin bir sonraki plenumuna sunacaktır.

Parti’nin Uluslararsı Bürosu’nun Kurulmasıyla İlgili Karar (1302)

İşçi komünizmi hareketinin saflarının uluslararası çapta genişlemesi ve komünist-işçi partilerinin kurulabilmesine yardımcı olmak, ayrıca çeşitli ülkelerde komünist-işçi hareketi örgütleri ve topluluklarının işbirliği ve dayanışmasının güçlendirilmesi ereğiyle Komünist-İşçi Partisi Uluslararası Bürosu kurulacaktır.

Parti’nin Orta Doğu Bürosu’nun Kurulmasıyla İlgili Karar (1303)

İşçi komünizminin Arapça konuşulan Orta Doğu ülkelerinde gelişmesinin uygun koşullarının varolması, bunun da Komünist-İşçi Partisi açısından büyük öneme ve ivediliğe sahip olmasından dolayı işçi komünizminin edebiyatı, tavırları ve siyasetlerinin bölge ülkelerinde yayılması ve Arapça konuşulan bölge ülkelerinde komünist-işçi topluluklar ve odakların oluşmasına yardımcı olmak ereğiyle özel bir büro kurulacaktır.

Parti Amblemiyle İlgili Karar (1304)

Parti ambleminin ivedilikle tasarlanıp onaylanmak üzere Merkez Komitesi’ne sunulması gerekmektedir.

 

İslami Tesettürün Çocuklar İçin Yasaklanmasıyla İlgili Karar (1305)

1) Komünist-İşçi Partisi’nin Programı’nda çocuklara her türden dinsel ve tarikata bağlı dayatma, çocukların eğitim, eğlence, çocuklara özgü etkinlikler gibi sivil, toplumsal haklarından yoksun bırakılma, çocuklara her türden bedensel ve ruhsal eziyet yasaklanmıştır.

2) İslami tesettür kız çocuklarının toplumsal, eğlence, sportif etkinliklere eşit biçimde katılma, mutlu, yaratıcı bir yaşam deneyimi elde etme haklarından yoksun bırakmakta oldukça yıkıcı, gerici bir rol oynamaktadır.

3) İslami tesettür doğrudan doğruya kadının baskıya maruz kalmasının, yoksunluğunun, ilerici ve özgürlükçü kültürün gelişememesinin kalıcılaşmasına neden olmaktadır.

Bunları göz önünde bulundurarak Plenum İslami tesettürün çocuklara giydirilmesinin yasaklanmasını onaylar.

Kürdistan Referandumuyla İlgili Ek Karar (1306)

1) Komünist-İşçi Partisi’nin Programı ulusal baskıya ivedilikle son verilmesini, Kürt sorununun çözülmesini ister. Komünist-İşçi Partisi ülkenin Kürt nüfuslu batı kesimlerinde Kürdistan’da yaşayanların kendilerinin katılacağı İran’dan ayrılma veya İran’ın eşit yurttaşları olarak ülkeyle birlikte kalmak konusunda özgürce karar verecekleri bir referandum yapılmasını talep etmektedir.

2) Komünist İşçi Partisi’nin Programı referandumun zorunluğunun altını cizmesinin yanısıra her uğrakta özel koşulları göz önünde tutarak böyle bir referandumda Parti’nin siyasetini ve Kürtistan halkına tavsiyesini belirlemek üzere Merkez Komitesi’ni görevlendirmiştir.

Bu yüzden Merkez Komitesi On üçüncü Plenumu’nun mevcut dönemde ve koşullarda siyaseti ve Kürdistan halkına tavsiyesi ayrılmamalrı, İran çerçevesinde eşit haklara sahip yurttaşlar olarak kalmaları yönündedir.

Program’a uygun olarak her dönemin özel koşullarını göz önünde bulundurarak bu konuda farklı bir karar bildirme hakkı Merkez Komitesi ve ilerdeki plenumları için saklıdır.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *