İran Komünist-İşçi Partisi’nin Merkez Komitesi On dördüncü Plenumu’nun Kapanış Bildirgesi

wpı-logo

İran Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi On dördüncü Plenumu 31 Ağustos 2 Eylül 2001 tarihleri arasında Merkez Komitesi’nin elli üye ve danışmanlarından kırk yedisi ve Irak Komünist-İşçi Partisi Siyasi Büro’sundan bir heyetin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bu plenumda tartışılan en önemli konu başlıkları şunlardı:

  • Parti’nin çeşitli alanlardaki etkinlikleri
  • Parti önderliğinin organları ve yapısı
  • Önümüzdeki dönemin öncelikleri
  • Mali olanakların yaratılması
  • Önderlik organlarının seçilmesi

Plenum tartışmaları Parti lideri Mansur Hikmet’in geçen on aylık dönemdeki Parti etkinliklerini anlatan raporunu sunmasıyla başladı. Bu bölümde Üçüncü Kongre’nin onayladığı perspektifin gerçekleştirilmesine yönelik çabaların yetersizliğinin altı çizildi. Bu raporda geçtiğimiz dönemde Parti’nin düzenli ve rutin biçimde büyümesinin Kongre’nin göz önünde bulundurduğu perspektifin gerçekleşmesinin ve günümüz İran’ında siyasal mücadelenin ivedi gereksinimlerinin karşılanmasının Parti’nin, özellikle de önderliğinin rutin faaliyetlerin çerçevesinin ötesine geçmesi ve daha uzun pratik adımların atılmasının gündeme alınmasıyla gerçekleşebileceği gerçeğini gölgelememesi gerektiği vurgulandı.

Parti önderliğinin organları bu oturumun temel tartışma konularından biriydi. Parti lideri Mansur Hikmet geçen Nisan ayındaki hastalığı ve geçirdiği operasyonun ardından bir dönem için daha az örgütsel sorumluluk yüklenmek istediğini belirtmiş ve özellikle önümüzdeki dömemde Parti liderlik görevini üstenmek istemediğini duyurmuştu (Bakınız Enternasyonal Haftegi, sayı 55). Plenumdan önce bu yeni durumu karşılamak üzere Merkez Komite içinde bazı görüş birliklerine ulaşılmıştı. Plenum Mansur Hikmet’in Parti önderlik organlarının yeniden örgütlenmesine yönelik taslağını oy birliğiyle onayladı. Ayrıca yayımlanacak olan bu taslağa göre iki plenum arasındaki dönemde Parti’nin önderlik görevi Siyasi Büro tarafından yürütülecektir, Parti liderinin yetkileriyse başında Siyasi Büro başkanının bulunduğu Siyasi Büro Sürekli Kurulu’na devredilecektir. Bunun yanısıra plenum bir kişiyi Parti önderliğinin çalışmalarını bağımsız olarak denetleme göreviyle Merkez Komitesi Sekterliği’ne seçecektir.

Bu taslağın onaylanması Merkez Komitesi’nin Mansur Hikmet’i Parti’nin en yüksek önderlik organı olan Siyasi Büro’da bulunmasını sağlamasına aynı zamanda onun bir dönem Parti’nin örgütlenme çalışmaları ve yönlendirilmesiyle uğraşmamak isteğini yerine getirmesine olanak sağladı. Bu yolla Mansur Hikmet’e bu dönemde Siyasi Büro Yüksek Kurulu ve Siyasi Büro Başkanlığı görevlerine aday olmaması için izin verildi.

Seçimlerde plenum oy birliğiyle Hamid Taqvai’yi Merkez Komite Sekreteri olarak seçti, daha sonra aşağıda adları belirtilenlerden oluşan Siyasi Büro belirlendi:

Mohsen Ebrahimi, Mina Ahadi, Fateh Bahrami, Ali Cevadi, Rahman Hüseyinzade, Macid Hüseyni, Mansur Hikmet, Şahla Daneşfar, Salih Sardari, Fatih Şeyxolislami, İrec Farzad, Asqar Karimi, Asad Golçini, Azer Macedi, Azer Modarresi, Kuroş Modarresi, Hüseyin Moradbeygi (Heme Sur) ve Maryam Namazi.

Plenumun hemen ardından gerçekleştirilen yeni seçilen Siyasi Büro’nun oturumunda onaylanan taslağa uygun olarak yedi kişi Parti’nin yerleşik önderlik organı üyeleri olarak seçildi.

Önce Asqar Karimi oy birliğiyle Sürekli Kurul’un başkanlığı görevini de yürütecek Siyasi Büro başkanı olarak seçildi, daha sonra diğer üyelerin seçimine geçildi. Seçilen öteki üyeler şunlardır:

Ali Cevadi, Rahman Hüseyinzade, Fatih Şeyxolislami, Azer Macedi, Azer Modarresi ve Kuroş Modarresi.

Merkez Komitesi plenumları ve Siyasi Büro seçimlerinin hepsinin yazılı gizli oyla yapıldığının belirtilmesi gerekmektedir.

Parti’nin mali olanaklarının artırılmasının zorunluluğu bu plenumdaki önemli konu başlıklarından biriydi. Parti’nin mali olanaklarının ve gücünün Parti etkinliğinin boyutlarıyla uyuşmazlığı ve mali sınırlılıkların Parti etkinliklerinin istenilen seviyeye ulaşılmasının önündeki en büyük engel olduğu gerçeklerini göz önünde bulundurarak plenum Parti’nin mali yetisinin artırılmasına yönelik çok yönlü çabaların artırılmasını ve halktan mali yardım toplanmasının örgütlenmesini Parti’nin ivedi öncelikleri olarak belirledi.

Bu plenumda Selah İrandust, Siyaveş Daneşver ve Halil Keyvan Merkez Komite Danışmanlarına eklendi. Aynı zamanda Merkez Komite şu an on dokuz olan danışmanlarının sayısını kırk’a yükseltmeye karar verdi. Önümüzdeki plenumda Merkez Komite danışmanlarının aralarından seçilebileceği bir Parti kadrolar listesi hazırlamak üzere bir komisyon kuruldu.

İran Komünist-İşçi Partisi Siyasi Büro’su

6 Eylül 2001

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *