Dünyadaki Emek ve İnsan Hakları Örgütlerine

Dünyadaki Emek ve İnsan Hakları Örgütlerine

 

İran İslami Rejiminin Afganistanlı İşçi ve Sığınmacılara Faşist Saldırısını Kınayın!

 

İran İslam Cumhuriyeti son zamanlarda Afganistanlı sığınmacılara karşı saldırı ve baskılarını artırdı. Yakın zamanda rejimın medyası Afganistanlılar’a karşı faşist, aşağılayıcı propaganda hareketini yoğunlaştırdı. Afgan işçileri oldukları yerde bulmak, onları göz altına alıp kamplara yerleştirmek için çok sayıda özel eğitimli kolluk kuvveti işe koşuldu. Tutuklanan Afgan işçileri Afganistan sınırına götürülüp zorla savaştan dolayı boşalan bölgelere gönderiliyor. İran’da yaşayan Afganistanlı aileler, oturma izni olanlar bile, İran’ı terk etmeleri için büyük baskılara maruz bırakılıyor. Bu ailelerin çocukları okullardan atılıyor, büyük harçlar ödemeye zorlanıyor. Birkaç gün önce Meşhed kentinde Birleşmiş Milletler Bürosu önünde toplanıp okul harçlarını protesto eden Afganistanlı ailelerin gösterisi saldırıya uğradı. Birleşmiş Milletler çalışanlarının gözü önünde onlarca kadın, erkek ve çocuk ciddi biçimde dayak yedi. Afganistanlı işçiler işlerinden atılıyor, atılanlarsa derhal tutuklanıyor.

 

Afganistanlı sığınmacılara bu çirkin kampanyanın Hitler’in propaganda makinesinden eksik tarafı yoktur. Afganlar resmi makamlarca cinayet, katil, güvensizlik ve bütün toplumsal sorunların sorumlusu ilan ediliyor. Devlet medyası Afganlar’a saldırı emirlerini çok defa duyurdu. Devletin bütün kademelerinin bu faşist kampanyada sorumluluğu bulunuyor. İslam Cumhuriyeti resmi ağızlarından Afgan işçilerini tutuklayıp sınır dışı etmek için “şaşırtma harekatı” düzenleyeceğini duyurdu. İslami rejimin Çalışma Bakanı’nın söylediğine göre bu tasarı çerçevesinde beş yüz bin Afganistanlı İran’dan sınır dışı edilecektir.

 

İslam Cumhuriyeti’nin verilerine göre İran’da bir milyonu aşkın Afganistanlı sığınmacı yaşıyor. Bunların ezici çoğunlu ağır ve tehlikeli işlerde çalışıyor en zor koşullarda çalışmaya zorlanıyor. Bu işçilerin çalışma koşulları kölelerinkinden çok farklı değildir. Hiçbir iş güvenlikleri bulunmuyor. Ücretleri resmi yoksulluk sınırı ve asgari ücretin çok altındadır. Aç gözlü işverenler rejimin bu saldırısından ve Afganistanlı işçilerin iş güvensizliğinden yararlanarak zaten düşük olan ücretlerini daha da düşürüp Afganistanlı işçileri daha insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorluyorlar. Toplumun bu kesiminin sesi hiçbir yerde yankılanmamaktadır.

 

İslami rejimin bu kampanyası ciddi, geniş çaplı direnişle karşılanmalıdır. Bütün işçi sendikalarını, emek örgütlerini ve özgürlükçü kişileri İslam Cumhuriyeti’nin bir milyondan fazla Afganistanlı işçi ve sığınmacıya karşı bu insanlık dışı, faşist siyasetlerini kınamaya, İslami Cumhuriyeti’ne bu politikalarına son vermek üzere baskı uygulamak için protesto mektupları yollamaya çağırıyoruz.

 

İran’daki Afganistanlı sığınmacıları savunma ve İslam Cumhuriyeti’nin yabancı düşmanı siyasetlerini kınama kampanyamıza katılın. Bu kampanyanın etkinliğini artırmamıza yardım edin.

 

İran Komünist-İşçi Partisi Uluslararası Emek Dayanışması Komitesi

3 Kasım 2006

 

Lütfen protesto mektuplarınızı İslam Cumhuriyeti cumhurbaşkanına yollayın:

dr-ahmadinejad@president.ir

 

Lütfen mektupların bir kopyasını da aşağıdaki e-posta adreslerine iletiniz:

Koordinatör: Şahla Daneşfar (shahla_daneshfar@yahoo.com)

Halkla İlişikiler: Bahram Soruş (b_soroush@ukonline.co.uk)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *