Bütün Sendikalara  Kaşan Tekstil İşçilerini Destekleyin!

Bütün Sendikalara Kaşan Tekstil İşçilerini Destekleyin!

 

 

Tekstil işçileri, ücretlerinin ödenmemesini ve geç ödenmelerini protesto amacıyla  Kaşan’dan Tahran’a (başkente) doğru yürüyüşe başladılar.

 

14 aydır ücretlerinin ödenememesi nedeniyle 2500’den fazla tekstil işçisi grevdedir. Bu sabahtan itibaren (20 Temuz, Çarşamba) bir protesto yürüyüşü başlatıldı. 200 civarında tekstil işçisiyle başlatılan yürüyüşe yol boyunca gruplar halinde diğer işçiler katıldılar. Şu an 600’den fazla işçi Tahran’a doğru yürümektedir.

İşçilerin otoritelerin şiddetli bastırılmasıyla karşılaşabileceğinden ciddi endişe duymaktayız. Bu hareket konusunda bilgilendirmeyi görevimiz olarak görüyoruz (ve protestocularca, bizden özellikle talep edildi) ve hükümetin protestocuları gözaltına almasını ve tutsak etmesini durdurabilmek amacıyla uluslararası destek toplamaya çalışıyoruz.

Sevgili Arkadaşlar,

İran’daki işçiler dünyadaki en yoksun insanlar arasındadır. Örgütlenme haklarından yoksun bırakılmışlardır ve grev yaptıkları ya da herhangi bir konuda protestoda bulundukları her zaman şiddet, gözaltı ve tutsak edilmelerle karşılaşmaktalar. İran’da işçi ücretleri genellikle zamanında ödenmemektedir ve ücretlerin ödenmesinde aylar, bazen yıllar süren uzun gecikmeler olmaktadır. İşverenler ve fabrika sahipleri işçilerin ücretlerini zamanında ödemeyi basitçe reddetmektedir. Rejimin kendi istatistiklerine göre İran’daki işçiler yoksulluk sınırı altında yaşamaktadırlar ve zamanında ücretlerini alabilecek olsalar bile, ücretler en temel yaşamsal ihtiyaçları karşılamaya yeterli değildir. Aylarca ücret alamamış bir ailenin sefaletini hayal edebilirsiniz. İşçilerin çoğunluğu ailerinin en temel gereksinimlerini sağlayamamaktadır; çocukları okula gidememektedir ve birçok durumda kendilerini sokaklarda dilencilik yaparken bulmaktalar.

Arkadaşlar,

Vahşice bastırma, tutsak etme ve işkenceye rağmen, İran’daki işçiler yıllardır hakları için mücadele etmektedirler. Bazı durumlarda uluslararası destek ve dayanışma sağladılar ve başarılı oldular. Bugün, Kaşan’daki işçilerin sizlerin desteğine ihtiyacı vardır. Bu protestonun şiddetle sona erdirilmesine ve bastırılmasına izin vermemeliyiz. Uluslararası destek aramalı ve kazanmalarına yardım etmeliyiz. Lütfen onların grev haberlerini yaymamıza ve insanların onları herhangi bir yolla desteklemelerini sağlamamıza yardım ediniz.

Sizinle temasta olacağız ve bu protestoyla ilgili gelişmelerden haberdar edeceğiz.

 

Halil Keyvan

İran Komünist-İşçi Partisi Yurtdışı Örgütü Sekreteri

20 Temmuz 2005

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *