Kapitalist Barbarlığa Karşı Daha İyi Bir Dünya Bayrağı

Kapitalist Barbarlığa Karşı Daha İyi Bir Dünya Bayrağı

 

Hamit Taqvai

Günümüz kapitalizminin özgüllüğü açık, kudurgan barbarlığıdır. Sömürü, eşitsizlik, yoksulluk ve yoksunluk kapitalist düzenin değişmez ögeleridir. Ancak serbest piyasa kapitalizminin devlet kapitalizminin Rus çeşidine karşı zaferinden sonra tanık olduğumuz şey kapitalist barbarlığın yeni boyutlarını gözlerimizin önüne sermektedir. Amerika Devleti’nin başına buyrukluğu ve kudurganlığı, dünya siyaset sahnesinde etnisizm, nasyonalizm ve dinin at koşturmaya başlaması, özellikle de son on yılda siyasal İslam ve kör terörizmin belirmesi Sovyetler sonrası tek kutuplu dünyanın özelliklerindendir. Batı’nın devlet terörizmi ile İslamcı terörizm birbirlerini gerekçelendirip güçlendirmekte, birbirlerine gelişme bahanesi ve temeli sağlamaktadırlar. Belirgin biçimde Ortadoğu’da doruğa vardırılan bu İslamcı-Yeni Düzenci barbarlık kısır döngüsünün kapitalist bir çıkış yolu bulunmamaktadır. Dünya Bankası, serbest piyasa, Yeni Dünya Düzeni stratejisi ve militarizmiyle kapitalizm sorunun çözümünün değil bizzat parçasıdır. Dünya barbarlık ve sosyalizm yol ayrımındadır. Uygar insanlık yanlızca sosyalizm bayrağıyla terörizmin her biçimini süpürüp dünyaya egemen barbarlığın dönemini noktalayabilir.

Bu arada İran Toplumu özel bir konumda. Bir yandan (siyasal) İslam’ın yönetime yükseldiği tek ülke İran’dır, bu yüzden İran Ortadoğu ve dünyada siyasal İslam’ın omurgasına dönüşmüştür. İslam Cumhuriyeti’nin devrilmesi dünya çapında siyasal İslam’ın gövdesine inecek belirleyici bir darbe olacaktır.

Öte yandan iyiden iyiye çukura gömülen çağdaş kapitalist toplum dünyasının bütününe karşı işçi sınıfının siyasal alternatifi öteki ülkelere göre İran’da en örgütlü biçimde mücadele alanında bulunmaktadır. Daha İyi Bir Dünya bayrağı öncelikle İran’da, Farsça yükseltildiyse de bütün dünyada kapitalist düzenin bütünlüğüne karşı işçi sınıfının uluslararası iddianamesidir. İşçi komünizmi çağdaş kapitalizmin siyasal ve toplumsal eleştirisi, sömürü, yoksulluk, eşitsizlik ve yoksunluğun eleştirisi, Yeni Dünya Düzeni, militarizm ve Batı’nın devlet terörizminin eleştirisi, çağdaş kapitalizmin barbarlığı ve gericiliğinin temsilcisi ve özü olarak İslam Cumhuriyeti’nin siyasal ve toplumsal eleştirisidir. İslam Cumhuriyeti’nin devrilip İran’da sosyalist cumhuriyetin kurulmasıyla siyasal İslam’ın belinin kırılacağı gibi bütün dünyada uygar insanlık Yeni Dünya Düzeni kapitalizmi barbarlığının pençelerinden kurtuluşunun ve özgürlüğünün yolunu bulacaktır. İran toplumu bütün dünya insanları için daha iyi bir dünyanın doğum yeri olabilir ve olamlıdır da.

İlk kez İran Komünist-İşçi Partisi yayını Enternasyonal’in ikinci dönem, 23 Nisan 2004 tarihli 19. sayısında Farsça yayımlandı.

Hamit Taqvai İran Komünist-İşçi Partisi’nin lideridir.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *