İran İslam Cumhuriyeti Bir İşçi Protestosunu Vahşete Dönüştürdü Dünya Bu Vahşeti Protesto Etmelidir!

 

asqar-k

İşçi, sosyalist ve insan hakları örgütlerine ve sol politik partilere:

Çok yakıcı bir konu olan İran’da işçilere karşı geçen günlerde gerçekleştirilen vahşi bir saldırıya ilişkin yazıyorum. 23 Ocak 2004’te İran İslam Cumhuriyeti başka bir vahşet daha gerçekleştirdi. Zorunlu işten çıkarmalara karşı bakır madeni işçilerinin iş ve onurlu yaşam koşulları talep eden protestosuna ve oturma eylemine onları katlederek karşılık verdi. İslam rejiminin helikopter donanımlı özel komandolar olan baskıcı güvenlik güçleri Babek kenti valisinin yönetiminde protestocu işçilere ateş açtılar. Sonradan, grevci işçilerle dayanışma gösterisinde bulunan işçilerin ailelerine ve destekçilerine saldırdılar. Mahdavi, Javadi, Momeni ve Riyahi adındaki dört işçi öldü. Onlarca insan saldırıda yaralandı. Çoğu kişinin durumu kritik. Bu, yoksulluk sınırı altında yaşayan, işsizlik ve yoksunluğa karşı mücadele etmek zorunda olan, güvenceleri ve güvenlikleri olmayan işçilere karşı kapitalist İslam Cumhuriyeti’nin yanıtıdır. Bu vahşi katliamı protesto için Babak ve Khatoon-abad halkı genel greve gitti. Dayanışma ve protesto amacıyla öldürülen işçilerin evlerinde toplandılar. Buna rağmen, İslam Cumhuriyeti’nin güvenlik güçleri saldırılarına devam ettiler. Tüm evleri aramalardan geçirdiler. Bölge insanlarını ve işçileri tutukladılar.

İran İslam Cumhuriyeti idamları ve katliamlarıyla bilinen baskıcı bir yönetimdir. Son yıllarda derin bir kriz içinde olan İslam rejimi kendisine yönelik kitlesel baskıdan dolayı böyle açıktan suçlar işlemeye cesaret edememekteydi. Şimdi, dünya bu insanlıkdışı öldürüme karşılık vermeli ve rejimi baskı altında tutarak öldürümlerin İslam rejiminin işçi protestolarına karşı kalıcı bir politikası olmasını önlemelidir.

Rejimin ilan edilmiş resmi politikası olan özelleştirme ve tazminatsız geniş çaplı zorunlu işten atmalar İran’daki işçilere daha zorlu çalışma koşulları dayatmaktadır. Bu politika İran’daki milyonlarca işiçiyi yıkıma uğratmaktadır. Bu politikalara karşı yaygın işçi protestoları gerçekleşmektedir. Örneğin, İran Petrol Endüstrisi’ndeki petrokimya işçileri son üç aydır protestolar ve grevler gerçekleştirmektedir. İran-Khodro otomobil imalatı işçileri resmi iş sözleşmesi için mücadele etmektedir. Bu fabrikada, iş hızı o kadar yoğundur ki iki genç işçiler, Peyman Razielo (25) ve Omid Oladi (22) çalışırken bilinçlerini kaybetmişler ve iki ay içerisinde yaşamlarını yitirmişlerdir. İslam Cumhuriyeti bu işçilerin ölümlerinin incelenmesini ve soruşturulmasını engellenmektedir. Bunlar sizin de farkında olduğunuza emin olduğum İran’daki dayanılmaz çalışma koşullarından yalnızca birkaç örnektir. Bu duruma tepki olarak İran işçileri arasındaki dayanışma bilinci daha da güçlenmektedir. İran’daki işçilerle güçlü bir uluslararası dayanışma bu sürece olumlu katkılarda bulunacak ve İslam rejimine karşı işçilerin ve çalışan halkın çeşitli kesimlerinin mücadelesine destek olacaktır.

Şimdiye kadar İran’daki işçi sınıfı uluslararası ölçekte sendikaların aktif desteğini almıştır. Şimdiki durum acildir. Egemen sınıfın işçilere saldırısının boyutları çok geniş çaplıdır. İslam rejimi işçi sınıfına karşı çok büyük ölçeklerde vahşet uygulamaktadır.

Yukarı anlatılan koşulların ışığında, sizleri;

-Khatoon-abad maden işçilerine ateş açılmasını ve öldürülmelerini kınamaya ve bu vahşetin sorumlularının açık bir mahkemede yargılanarak cezalandırılması için çağrıda bulunmaya,

-Bu vahşeti soruşturmak için uluslararası bir delegasyonun İran’ı ziyaret etmesini talep etmeye,

-Bakır madeni, petrokimya ve İran-Khodro işçilerini ve taleplerini desteklemeye,

-İran’da işçilerin örgütlenme, ifade, toplanma ve grev özgürlüğü ve tüm zorunlu işten çıkarmalara son verilmesi taleplerine destek olmaya,

-Diğer işçi örgütlerini İran’daki işçileri desteklemeleri ve Batı hükümetlerini İran’daki işçileri baskı altında tutması nedeniyle İslam Cumhuriyeti’ne uluslararası forumlarda baskı uygulaması yönünde teşvik etmeye çağırıyoruz.

Saygılarımla,

İran Komünist-İşçi Partisi adına Asqar Karimi

Lütfen desteklerinizi ve protestolarınızı aşağıdaki faks numarasına veya e-posta adresine iletiniz:

İran Komünist-İşçi Partisi

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *