İran Komünist-İşçi Partisi Siyasi Bürosu Bildirgesi

wpı-logo

Halkın İran’ın Gelecekteki Hükümet Biçimini Belirleme Hakkını Güvenceye Alma Üzerine Bildirge

İran İslam Cumhuriyetinin çöküşü yaklaşmaktadır ve toplum onu takip edecek hükümet biçimini belirleme sorunu ile yüzyüzedir.

İran Komünist-İşçi Partisi’nin (İKİP) alternatifi Sosyalist Cumhuriyet’tir. Sosyalist Cumhuriyet insanların hükümeti belirlemek için doğrudan, özgür ve bilinçli katılımlarını temin eder ve toplumda en geniş özgürlükleri, refah düzeyini ve eşitliği sağlar.

İKİP’in 3. Kongresi’nde kabul edilen bildirgelerde de ilan edildiği üzere; İKİP, insanların seçilmiş hükümetleri kazanabilmeleri için en kısa ve pratik yolun İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı kitlesel bir devrim olduğuna inanıyor.

Sağ’daki muhalefet İslam Cumhuriyeti’ni yerinden etmenin ideal yolu olarak bir referandum ve kurucu meclis öneriyor. Bu yöntemlerle, insanların katılım ve müdahale olanakları ya budanıyor ya da tamamen ortadan kaldırılıyor. Bu grupların hedefi insanların bilinçli ve özgür katılımlarının engellenmesi ve kendi öne sürdükleri alternatifi demokrasi maskesiyle gizlemektir. Bu gruplar için iktidarı ele geçirmenin asıl yöntemi darbe ve tepeden entrika ve kumpas gibi yöntemlerdir. Bu şartlar altında, yalnızca Siyasal özgürlükler ve insanların hükümeti belirlemedeki hakkı ihlal edilmiş olmakla kalmaz aynı zamanda toplumun dağılması ihtimali de ortaya çıkar.

Bu yukarıdakilerin ışığında, İKİP insanların hükümetin gelecekteki biçiminin belirlenmesine katılımlarını sağlayacak gerekli koşulların oluşması için aşağıdakileri kabul etmiştir:

  1. a) Siyasal Özgürlükler Bildirgesi’nin ilan edilmesi. Bunun hükümleri, insanların güvence altına alınmış ve emniyetli koşullarda, bilinçli ve özgür bir biçimde gelecekteki hükümet biçimine karar verebilmelerinin olanaklarını yaratacaktır. Bu Bildirge’nin hükümleri, kitlelerin talepleri ve apaçık özlemleridir. Bu hükümlerin herhangi bir parti ya da hükümet tarafından üstlenilmesi, onların halkın talepleri ve iradesine olan bağlılıklarının bir ölçüsüdür. İran Komünist-İşçi Partisi tüm Siyasal parti ve gruplardan bu hükümlere bağlılıklarına dair açıklamalar almak için çabalayacaktır.
  2. b) Halk Konseyleri Temsilcileri Meclisi’nin gelecekteki hükümet biçimine karar verecek en yüce otorite olarak ilan e Konseyler, insanların yığınsal olarak örgütlenebilmesi ve iradelerini ortaya koyabilmeleri için en uygun araçlardırlar. Konseyler tüm Siyasal parti ve grupların etkinliklerini yürütebilmeleri açısından en demokratik örgütlenme biçimidir. Konseylerde, Siyasal partiler ya da bireylerin katılımı ya da temsilci olarak seçilmesi açısından hiçbir kısıtlama yoktur.

Siyasal Özgürlükler Bildirgesi

Toplumda özgür ve güvenli siyasal katılımın önkoşullarının ve olabilirliğinin sağlanması, insanların kendi hükümetlerini özgür ve bilinçli bir şekilde belirleyebilmeleri açısından, İran İslam Cumhuriyeti’nin devrilmesi ve bu Bildirge’nin hükümlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

  1. Dinin devletten ve eğitimden ayrılması. Dini temelleri olan tüm yasa, siyasa ve düzenlemelerin kaldırılması. Din ve ateizm özgürlüğü.
  2. Kayıtsız şartsız düşünce, ifade, yayın, dernekleşme, örgütlenme, siyasal eğilim ve grev hakkı.
  3. Kadın ve erkek arasında toplumsal ve bireysel haklar açısından, kayıtsız koşulsuz ve tam eşitlik. Bu prensipe aykırı olan tüm yasa ve düzenlemelerin kaldırılması.
  4. Tüm yurttaşların cinsel kimlik, din, ulusal kimlik, ırk ve vatandaşlığından bağımsız olarak eşit olması.
  5. Tüm siyasal tutuklulara özgürlük.
  6. İdam cezasının kaldırılması.
  7. Herkese, özelde de siyasal partilerin ve grupların devlet medyası ve kitle iletişim araçlarına erişebilme hakkı.

Tüm Opozisyon Partilerine:

İran İslam Cumhuriyeti’nin çöküşü yaklaşmaktadır. İnsanların gelecekteki hükümet biçimini belirleme haklarının güvence altına alınması, en temel siyasal özgürlüklerin tanınmasını ve onlara bağlılığı gerektirmektedir. Bu sebeple, İran Komünist-İşçi Partisi Siyasal Özgürlükler Bildirgesi’ni yayınlamıştır ve onun gerçekleştirilmesine adanmıştır. İran Komünist-İşçi Partisi opozisyondaki tüm siyasal parti ve grupları bu Bildirge’ye olan bağlılıklarını ilan etmeye çağırır.

İran Komünist-İşçi Partisi Siyasi Bürosu

16 Aralık 2002

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *