İran Komünist-İşçi Partisi On beşinci Plenum Kapanış Bildirgesi

wpı-logo

İran Komünist-İşçi Partisi On beşinci Plenumu 71 kişilik Merkez Komite üyeleri ve danışmanlarının 55’nin ve Irak Komünist-İşçi Partisi’nden 8 kişilik bir heyetin katılımıyla 15-17 Mart 2002 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Plenum’da tartışılan başlıca gündem maddeleri şunlardı:

  • Merkez Komite danışmanlığına seçilen yeni üyelerle ilgili rapor
  • Mansur Hikmet’in sağlık durumuyla ilgili tıbbi rapor
  • 14. Ve 15. Plenumlar arası dönemde Parti faaliyeti konusunda Siyasi Büro Sürekli Kurulu’nun raporu
  • Mansur Hikmet’in giyabında Parti önderliğiyle ilgili konular
  • Medeni Haklar Komitesi tasarısı
  • İslam Cumhuriyeti, opozisyonun durumu ve İran Komünist-İşçi Partisi’nin konumu
  • Önderlik organlarının seçimi

Plenum çalışmalarına Enternasyonal Marşı ve sosyalizm yolunda yaşamları yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Merkez Komite Birinci Sekreteri Hamid Taqvai taslağı 14. Plenum’da onaylanan Merkez Komite üyelerinin gizli oyuyla seçilen Merkez Komitesi’nin 21 yeni danışmanıyla ilgili bir rapor sundu; Plenum bu seçimlerin doğruluğunu onadı. Yeni danışmanlar şunlardır: Moyed Ahmet, Nabz Ahmetzade, Cevat Aslani, Nazi Borumand, Şahab Behrami, Celil Behruzi, Nesrin Celali, Bahman Xani, Nesrin Ramazanali, Nahit Riyazi, Behram Soruş, Mahbube Siyahmerdi, Abdullah Şerifi, Helale Tahiri, Muhammed Fazli, Sait Kadiriyan, Ömer Kerimi, Sait Medanlu, Mahin Alipur, Ali Muhsini ve Sait Yegane.

Siyasi Büro Başkanvekili Asqar Karimi’nin iki plenum arası dönemde Parti faaliyetleriyle ilgili Plenum Raporu’nun dinlenmesinden sonraki tartışmalarda bu dönemde Parti’nin özellikle İran’da önemli ilerlemeler kayetmiş olmasının altının çizilmesinin yanısıra Parti’nin, özellikle de önderliğinin, şu anki faaliyet çerçevesinin ötesine geçmesinin ve İslam Cumhuriyeti’ne karşı devrimin siyasal ve pratikteki önderi olarak çıkış yapmasının tazmin edilmesinin önemi vurgulandı.

Plenum’un devamında Mansur Hikmet’in sağlık durumu, tedavilerin ilerlemesi ve yoldaş Hikmet’in tedavileri için gereken masrafları karşılamayla ilgili kampanyanın yürütülmesiyle ilgili rapor tartışıldı. Bu bölümde Siyasi Büro Sürekli Kurulu şu ana kadar yoldaş Hikmet’in tedavisi için gereken 120.000 Pound’un Parti üyelerinin, yandaşlarının, Mansur Hikmet’i sevenlerin ve kişisel dostlarının yardımıyla toplandığını bildirmesinin yanısıra sonraki olası masraflar için bu kampanyanın südürülmesinin önemi vurgulandı.

Oturumun büyük bölümünün ayrıldığı sonraki gündem maddesi tedavi süresince Mansur Hikmet’in Parti önderliğinde yeralmayışının yol açacağı sorunlar ve Parti’yle önderliğinin bu dönemde faaliyeti ve çalışma biçimiyle ilgiliydi. Bu bölümde Mansur Hikmet’in yeri doldurulmaz rolünün altının çizilmesinin yanısıra Parti’nin kuramsal, siyasal ve pratik öncülüğü, İran’da siyasal erki ele geçirmek ve sosyalist devrimi gerçekleştirmek üzere kitlesel bir partinin oluşumunun güvenceye alınması için Parti önderliğinin faaliyet biçimlerinin değiştirilmesinin, Parti’nin örgütsel açıdan modern ve ilerici faaliyet normlarına uyması ve tüm düzeylerde güçlü örgütsel disiplin ve birliğin önemi vurgulandı. Plenum 14. Plenum’da onaylanan Parti önderlik yapısı ve organlarını bu ereklere ulaşmak için uygun ve yeterli buldu.

Medeni Hakları Savunma Komitesi’yle ilgili bölümde Mansur Hikmet’in insiyatifiyle başlayan bu taslakla ilgili Kuroş Modarresi’nin raporu dinlendikten sonra Plenum bu faaliyetin çeşitli yönleri ve boyutlarıyla ilgili tartışmalar gerçekleştirdi ve belirlenmiş ölçütler çerçevesinde bu taslağın ivedilikle gerçekleştirilmesinin gerekliliğini bildirdi. Bu tartışmanın sonunda Plenum Merkez Komite Birinci Sekreteri’nden Plenum’dan Mansur Hikmet’e hitaben bir mesaj sunmasını istedi.

İslam Cumhuriyeti, opozisyonun durumu ve İran Komünist-İşçi Partisi’nin konumuyla ilgili bölümde Kuroş Modarresi’nin konuyla ilgili konuşmasının ana hatlarının vurgulanmasının yanısıra bütün özgürlükçü, sosyalist insanların, işçi eylemcilerinin, insancı hareketlerin, kadın eşitlik hareketinin ve sol, özgürlükçü gençlerin gelecek İran devriminin özgürlükçü özelliğinin güvenceye alınması ve her türden gericiliğin iktidarının önlenmesi için Komünist-İşçi Partisi’nin bayrağını yükselttiği mücadele safına katılmasının öneminin altı çizildi.

Seçimler bölümünde Plenum oy birliğiyle Hamid Taqvai’yi Merkez Komite Birinci Sekreteri olarak seçti. Daha sonra şu kişilerden oluşan 18 kişilik bir Siyasi Büro seçildi: Mina Ahadi, Fatih Behrami, Ali Cevadi, Abdullah Darabi, Rahman Hüseyinzade, Macit Hüseyni, Mansur Hikmet, Şehla Daneşfar, Salih Serdari, Fatih Şeyhülislami, İrec Ferzat, Asqar Karimi, Esat Golçini, Azer Macedi, Azer Modarresi, Kuroş Modarresi, Hüseyin Muratbeygi (Hama Sur) ve Meryem Namazi.

Plenum’un hemen ardından gerçekleşen Siyasi Büro oturumunda 7 kişilik bir kurul Parti sabit önderliğinin organı olarak seçildi.

Önce Kuroş Modarresi oy birliğiyle Sürekli Kurul’un başkanı da olan Siyasi Büro başkanı olarak seçildi, daha sonra Sürekli Kurul’un diğer üyelerinin seçimine geçildi. Seçilenler şunlardır: Rahman Hüseyinzade, Fatih Şeyhülislami, Asqar Karimi, Esat Golçini, Azer Macedi ve Azer Modarresi.

İran Komünist-İşçi Partisi Siyasi Bürosu

21 Mart 2002

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *