İran Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi Plenumu Kapanış Bildirgesi

wpı-logo

İran Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi 17. Plenumu 1 ve 2 Mart 2003 tarihlerinde Merkez Komitesi üyelerinin 29’u, Merkez Komitesi danışman üyelerinden 27’si ve Irak Komünist-İşçi Partisi Merkez Komitesi’nden bir heyetin katılımıyla gerçekleşti. Plenum Enternasyonal Marşı ve Mansur Hikmet’in ve sosyalizm yolunda yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Plenumun birinci gündem maddesi Parti’nin faaliyetleri konusunda rapor sunulması ve Parti’nin şu anki konumunun değerlendirilmesiydi. Bu bölümde örgütün çeşitli organları tarafından hazırlanan raporlar plenuma sunuldu; ayrıca Siyasi Büro Başkanı Kuroş Modaresi ve Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Hamit Taqvai sundukları konuşmalarda Parti’nin konumunu iredeleyip tartıştılar. Bu bölümde her iki konuşmacı Mansur Hikmet’in ölümünden sonra Parti’nin geçirdiği güç döneme karşın Parti’nin gözle görülebilir ilerlemelerinin, toplum içinde ve rejimi devirme hareketi üzerinde etkisinin artmasının altını çizdi. Konuşmacılar ve plenuma katılanlar İslam Cumhuriyeti’nin devrilmesi, devrimin örgütlenmesi görevi ve siyasal erkin ele geçirilmesi döneminde Parti’nin gündemine oturacak siyasal ve toplumsal sorunlar konusunda ayrıntılı biçimde tartıştılar. Daha sonra Hamit Taqvai “İran’daki Gelişmeler ve Siyasal Erkin Ele Geçirilmesi Perspektifi” başlıklı bir tartışma sundu. Bu tartışmada Hamit Taqvai rejimi devirme hareketinin özelliklerini ve Parti’nin bu harekete öncülük edip onu başarıya ulaştırmasındaki rölünü irdeledi.

Plenumun bir sonraki gündem maddesi Parti önderlik organlarının örgütlenmesiydi. Bu bölümde konuyla ilgili tartışmalar ve görüş alışverişinden sonra plenum Parti’nin Merkez Komitesi 10. Plenumu’nda onaylanan Parti önderlik organlarının örgütlenmesi tasarısının yeniden temel alınmasını onayladı. Plenum daha sonra Kuroş Modaresi’yi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri (lider) olarak seçti. Ayrıca 19 kişi Siyasi Büro üyeliğine seçildi: Mina Ahadi, Fatih Bahrami, Şehla Danişfar, Abdullah Darabi, İrec Ferzat, Esat Golçini, Macit Hüseyni, Rahman Hüseyinzade, Ali Javadi, Asqar Karimi, Azer Modaresi, Hüseyin Muratbeygi (Hama Sur), Maryam Namazi, Salih Serdari, Süreyya Şahabi, Fatih Şeyh, Mustafa Sabir ve Hamit Taqvai.

Plenum’dan hemen sonra gerçekleştirilen Siyasi Büro’nun ilk oturumunda Hamit Taqvai oy birliğiyle Siyasi Büro Başkanı seçildi. Siyasi Büro, Merkez Komitesi Birinci Sekreteri’ne Sekreterler Kurulu’nu güven oyu alması için Siyasi Büro’ya sunmak üzere iki hafta süre verdi. Plenum sıcak ve samimi bir havada, Yaşasın Mansur Hikmet, Yaşasın Sosyalizm, Yaşasın Komünist-İşçi Partisi sloganları ve Enternasyonal Marşı arasında sona erdi.

İran Komünist-İşçi Partisi

3 Mart 2003

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *